Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Oud-hoofdredacteur Scherpbier overleden

17 augustus 2023

Op 8 augustus is op 97-jarige leeftijd prof. Gerbrand Scherpbier overleden. In de constructeurswereld verwierf hij faam als voorzitter van de raad van bestuur van Witteveen+Bos en als hoogleraar Constructief ontwerpen aan de TU Eindhoven.

Prof.dr.ir. Gerbrand (Gerd) Scherpbier kent een indrukwekkende loopbaan. Die begint in 1952, na een studie Weg- en Waterbouwkunde aan de TU Delft en twee jaar militaire dienst bij de genietroepen, bij Publieke Werken Amsterdam. In 1962 gaat hij aan de slag bij Witteveen+Bos, waar hij in 1971 voorzitter wordt van de Raad van Bestuur, als opvolger van mede-oprichter Bos. Witteveen+Bos groeit tijdens zijn voorzitterschap flink in omvang. Ondertussen werkt hij ook aan een wetenschappelijke carrière. In 1965 promoveert hij met een onderzoek naar krimp en kruip van beton op samengestelde constructies en in 1983 wordt hij buitengewoon hoogleraar Constructief ontwerpen aan de TU Eindhoven. Hij heeft dan inmiddels een stap terug gezet binnen Witteveen+Bos, waar hij dan alleen nog maar projecten doet.
Tijdens zijn carrière zet Scherpbier zich in voor diverse commissies bij onder meer STUVO (voorloper van Stufib) en CUR. Van CUR wordt hij in 1975 voorzitter. In 1987 wordt hij hoofdredacteur van Cement, een functie die hij bekleedt tot 1992, een jaar na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Scherpbier heeft zich tijdens zijn carrière ontwikkeld tot icoon op het gebied van grote bruggen. Hij had daarnaast een grote passie voor het opleiden en overdragen van kennis aan collega’s en studenten. Binnen de redactie van Cement wordt hij herinnerd als een kundig, goed gehumeurd man. Vooral zijn jeugdig enthousiasme, dynamische karakter en besluitvaardigheid vielen op. Samen met zijn grote deskundigheid, een rijke ingenieursloopbaan en een groot netwerk, maakten hem dat tot een inspirerende hoofdredacteur.

In 2008, ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Cement, verscheen een interview met prof. Gerbrand Scherpbier.

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren