Kennisplatform over betonconstructies

Oppassen!? - Hoofdredactioneel Cement 2019/1
Dick Hordijk

do 14 februari 2019
artikel

Voorzichtigheid is natuurlijk altijd op zijn plaats. Bij belangrijke innovaties zijn we wel gewend dat te betrachten. Sterker nog, misschien zijn we daarbij soms wel te voorzichtig, waardoor innovaties worden belemmerd. Bij geringe aanpassingen op het bestaande maken we ons veelal minder druk over de eventuele consequenties. Maar daar moeten we wel mee oppassen! In het geval van meerdere opeenvolgende kleinere aanpassingen, kan het zijn dat we in een toepassing belanden, die niet de vereiste aandacht heeft gekregen en onveilig is. Dat is naar mijn idee aan de hand bij de huidige breedplaatvloerenproblematiek.

De breedplaatvloer, vroeger ook bekistingsplaatvloer genoemd, was een fantastische uitvinding voor het produceren van vloeren. Geen aparte bekisting nodig en een eenvoudige ondersteuningsconstructie. Vloeren tussen dragende wanden, waar het mee begon, konden veel eenvoudiger worden gemaakt. In de loop der jaren zijn er diverse aanpassingen gekomen en is het toepassingsgebied telkens uitgebreid. Toepassingen waarbij ter plaatse van de naad een aanzienlijk positief buigend moment moet worden overgebracht deden hun intrede, en gewichtsbesparende elementen en zelfverdichtend beton resulteerden in respectievelijk een lichtere vloer en betere arbeidsomstandigheden. Al met al prima ontwikkelingen, maar ondertussen waren we met z’n allen één detail, dat belangrijker en belangrijker werd, uit het oog verloren. De gedeeltelijke instorting van de parkeergarage bij Eindhoven Airport was een harde wake-up call voor ons allemaal.

Er is de laatste anderhalf jaar heel veel gedaan op het gebied van breedplaten. En hoewel we er met elkaar nog niet helemaal uit zijn en het onderwerp ons nog lang zal bezighouden, heeft de redactie gemeend dat het goed is om de tot nu toe opgedane kennis te delen met dit themanummer.

Tot slot: zoals u wellicht hebt vernomen, zal ik mijn werkzaamheden aan de TU Delft per aanstaande 1 maart beëindigen. Na er zes jaar met zeer veel plezier te hebben gewerkt, zal ik me de laatste jaren van mijn carrière volledig gaan richten op mijn werk bij Adviesbureau Hageman. Ook al weet ik niet of ik het ga invullen met oppassen, ik hoop in ieder geval ook meer tijd te hebben voor mijn familie.

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren