Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Oogverblindend

Hoofdkantoor HeidelbergCement Kirsten Hannema - 31 mei 2021

Wat een tandpastawitte glimlach is voor een tandarts, is de witte prefab betongevel van HeidelbergCement's nieuwe hoofdkantoor voor de Duitse cementproducent: het ultieme visitekaartje. Als een van de grootste cementbedrijven ter wereld wilde HeidelbergCement met het kantoor niet alleen een stedenbouwkundig accent plaatsen aan de drukke Berliner Strasse, maar ook zijn identiteit en innovatiekracht tonen. AS+P architecten ontwierp een gebouw met een opvallende gevel, bekleed met glooiend gevormde witte prefab elementen.

Projectgegevens

Project: Hoofdkantoor HeidelbergCement, Heidelberg (DE), 2016-2020
Opdrachtgever: HeidelbergCement
Architect: Albert Speer + Partner, Frankfurt am Main
Tekenbureau: W+ Architektur- und Ingenieurgesellschaft mbH, Heidelberg
Uitvoering ruwbouw: Diringer & Scheidel, Bauunternehmung GmbH & Ko. KG, Mannheim
Productie en montage gevel: Byldis, NL
Vloeroppervlak: 50.000 m2 (1000 werkplekken, ondergrondse garage met 500 parkeerplaatsen voor auto’s en 190 voor fietsen)
Bouwkosten: ca. 100 miljoen Euro
Duurzaamheidscertificaat: DGNB-PlatinumStandaard (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen)
Bouwstoffen van HeidelbergCement: 32.000 m3 betonmortel, geleverd door Heidelberger Beton Kurpfalz, Eppelheim; cement uit werkplaats Leimen, wit cement van dochteronderneming Italcementi
Start bouw: 2016
Oplevering: 2020

Delicaat en duurzaam

De gevel toont wat er anno 2021 mogelijk is met beton, als het gaat om vormbaarheid en esthetiek; zo licht en delicaat kan dit materiaal zijn. Ook op het gebied van duurzaamheid is de gevel bijzonder. De prefab elementen zijn namelijk gemaakt met TioCem, een cement dat het bedrijf heeft ontwikkeld om stikstofoxiden uit de lucht te filteren. De aanwezigheid van nanodeeltjes titaandioxide zorgt ervoor dat verontreinigingen in de lucht door fotokatalytische reactie worden afgebroken. Aldus dragen de elementen bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit in de stad.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Pieter Lanser 17 juni 2021 17:55

De gevel van het Cementrum in 's-Hertogenbosch, waar ik gisteren nog langsfietste, lijkt momenteel meer op het gebit van iemand die vijftig jaar geen tandarts heeft gezien.

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren