Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Ontwerp Singelgrachtgarage - Marnix

Van tenderontwerp naar DO Arno Poels, John Ros, Hans Laagland - 10 november 2022

In het centrum van Amsterdam, onder de Singelgracht, wordt gewerkt aan een nieuwe tweelaagse parkeergarage: Singelgrachtgarage - Marnix. In het ontwerp golden enkele bijzondere eisen, waarbij ook maakbaarheid een grote rol speelde. Een review van het tenderontwerp leidde tot een aanpassing van prefab naar in situ.

Tweeluik

Dit is het eerste deel van twee artikelen over Singelgrachtgarage - Marnix. Dit eerste deel gaat het over het ontwerp, in het tweede deel wordt nader ingegaan op de uitvoering.

In het kort

  • De garage is 420 m lang en bestaat uit twee parkeerlagen geheel onder het water van de Singelgracht.
  • Het behouden van de gezichtsbepalende bomen was een contractvereiste.
  • Aan het tenderontwerp van de garage lag een variantenstudie ten grondslag, waarbij is gevarieerd met het aantal parkeervakken, de hoek van de parkeervakken en het aantal parkeerlagen in relatie tot de beperkte breedte van de Singelgracht.
  • In afwijking van het tenderontwerp is besloten voor een robuuste constructie, die in het geheel in-situ wordt gerealiseerd.
  • De keldervloer bestaat uit een definitieve geïntegreerde staalvezelversterkte onderwaterbetonvloer.
  • Ter plaatse van de kolommen worden in de OWB-vloer wapeningskorven toegepast.
  • Omdat twee voetgangersentrees zich in het water bevinden, is rondom een aanvaarbescherming voor vaartuigen gerealiseerd.
  • De gehele parkeergarage is uitgevoerd zonder dilataties.
  • Na de tenderfase is de hellingbaan gewijzigd naar een wokkelconstructie aan de noordelijke kopzijde van het gebouw.
  • Toleranties spelen in het ontwerp van de parkeergarage een grote rol.

Projectgegevens

Project: Singelgrachtgarage - Marnix
Opdrachtgever: Gemeente Amsterdam
Opdrachtnemer: Mobilis
Architect: Studio Leon Thier
Constructief ontwerp: Witteveen+Bos

De Singelgrachtgarage - Marnix is gepositioneerd tussen de (historische) bebouwing van aan de ene zijde de Marnixkade (oostelijk) en aan de andere zijde de Nassaukade (westelijk) (fig. 2). De in-/uitrit is gelegen aan de noordzijde ter plaatse van het Frederik Hendrik-plantsoen. De zuidzijde, met de ventilatieschacht, bevindt zich bij het Tweede Marnixplantsoen. De garage bestaat uit twee parkeerlagen geheel onder het water van de Singelgracht. De parkeergarage biedt ruimte aan minimaal 800 parkeerplaatsen en heeft een lengte van zo’n 420 m.

Met de realisatie van de parkeergarage wordt bijgedragen aan de ambitie van de gemeente Amsterdam om de binnenstad zoveel mogelijk autovrij te maken en de grachtengordel deels parkeervrij. Met het oog op de toekomst worden bij ingebruikname van de parkeergarage al 10% van de plekken voorzien van elektrische laadpalen. In het ontwerp van de garage is rekening gehouden met de mogelijkheid om dit aantal uit te breiden naar 100%.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren