Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Onpas?

Hoofdredactioneel Cement 2024/4 - 4 juli 2024

De term 'duurzaamheid' wordt te pas en te onpas gebruikt. Ook in dit voorwoord begeef ik me op glad ijs. Onder de noemer 'duurzaamheid' worden we gestimuleerd om de fiets te pakken in plaats van de auto als we naar ons werk gaan (dat doe jij toch ook al lang?), vergaderingen zo veel mogelijk digitaal te houden en de oude vertrouwde diesel in te ruilen voor een elektrische auto.

Iedere constructeur zal de duurzaamheidsdiscussies op het werk waarschijnlijk herkennen: bij alle projecten lijkt het wel of CO2-uitstoot, MPG-scores en BREEAM-certificaten belangrijker zijn dan constructieve veiligheid. In dit nummer van Cement laten we weer zien dat de duurzaamheid en veiligheid van constructies nauw zijn verweven.

De vier artikelen over de actualisering van de rekenregels voor breedplaatvloeren vormen een mooi voorbeeld: nu ook constructies in de gevolgklassen CC2 onder de onderzoeksplicht komen te vallen, moeten veel constructies beoordeeld worden. Dankzij het praktische en theoretische onderzoek dat daarvoor recent is gedaan, zullen bestaande constructies minder snel versterkt of, erger nog, onnodig gesloopt moeten worden. In het vierluik geven directbetrokkenen achtergronden over deze herberekeningen.

Als we nieuwe bouwwerken mooi maken, worden het monumenten en willen we ze behouden: een mooi gebouw is een duurzaam gebouw. Beton in beeld toont een mooi Zwitsers voorbeeld van form follows force, leidend tot minder materiaalgebruik en een constructie die niemand ooit nog kwijt wil. De levensduur van de Rozenburgsesluis in de Rotterdamse haven is verlengd door slim te rekenen. Een betere manier om duurzaam om te gaan met beperkte grondstoffen is er niet. En als cadeau krijg je meer inzicht in het gedrag van de constructie.

Ik daag je uit: zoek en vind de duurzaamheid in de andere artikelen in dit nummer. Met kennis kunnen we iedere werkdag een mooie bijdrage leveren aan de duurzaamheid van onze betonconstructies. Een nummer als dit komt altijd te pas!

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren