Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Onderzoek instorting van tribune-element Goffertstadion

Hoe een springende menigte een prefab element liet bezwijken Erik Middelkoop, Wouter Meijers - 17 maart 2022

In oktober 2021 bezweek een tribune-element in het Goffertstadion in Nijmegen. Royal HaskoningDHV heeft onderzoek gedaan naar de technische oorzaken van de instorting. In het onderzoek wordt geconcludeerd dat de belasting op de tribune aanzienlijk hoger was dan de ontwerpbelasting. De normen blijken onvoldoende rekening te houden met de dynamische effecten van een springende menigte.

In het kort

  • Op basis van foto’s van hoge kwaliteit is bepaald dat er ongeveer vier personen per vierkante meter aanwezig waren, wat overeenkomt met een belasting van 3,5 kN/m, exclusief de vergroting van de belasting door het ritmisch en gecoördineerd springen van de menigte.
  • Het tribune-element is conform de norm ontworpen als zittribune met een verdeelde belasting van 4 kN/m2.
  • De verandering van zit- naar staantribune leidde tot een hogere ontwerpbelasting, maar in combinatie met het verbouwniveau volgens NEN 8700 werd de rekenbelasting slechts 1,5% hoger.
  • Uit een niet-lineaire berekening bleek dat de capaciteit van het tribune-element ongeveer 14% lager is dan uit de originele ontwerpberekening volgde.
  • Bij gecoördineerd springen wordt de quasi-statische belasting op de tribune ongeveer 8 kN/m2.
  • Door de response van de constructie wordt het quasi-statische belastingeffect ongeveer 9 kN/m2.
  • Op basis van een niet-lineair eindige-elementenmodel blijkt de quasi-statische bezwijkbelasting ongeveer 9,6 kN/m2.
  • De meest voor de hand liggende oplossing is om de quasi-statische belasting van een mensenmassa in de normen te verhogen, eventueel in combinatie met een lagere drempel voor het uitvoeren van een dynamica-analyse.
  • Om de veiligheid in het Goffertstadion te verbeteren, zijn stalen strips met spreidankers aan de onderkant van de tribune-elementen bevestigd.
  • Op staantribunes en zittribunes die als staantribune worden gebruikt bestaat er een verhoogd risico voor overige stadions.

Beschrijving instorting

Op zondag 17 oktober 2021 is het voorste tribune-element van het bezoekersvak in het Goffertstadion ingestort tijdens de voetbalwedstrijd NEC – Vitesse. Doordat het bezwijken tijdens een wedstrijd gebeurde, is het voorval goed vastgelegd op zowel foto en video. 

Foto 1 is genomen net na het bezwijken van het tribune-element. In de videobeelden is te zien dat een dichtgepakte groep supporters aan het springen is op de staantribune. Dit springen begon aanvankelijk ongecoördineerd, waarbij men uit de maat sprong of zelfs stilstond. Op het moment dat de voetbalspelers de maat begonnen aan te geven, werd het springen van de supporters gecoördineerder en sprong vrijwel de gehele tribune mee. Na ongeveer 14 sprongen van de gehele menigte bezweek het tribune-element.

Het tribune-element bewoog eerst beperkt mee met de springende menigte; de doorbuiging was maximaal enkele millimeters. Bij elke volgende sprong nam de doorbuiging toe als gevolg van de toenemende plastische vervorming. Uit de videobeelden is de maximale doorbuiging van het tribune-element lastig in te schatten, maar het is duidelijk dat deze meer dan enkele centimeters bedroeg.

Door de hoge belasting ontstond een scheur direct naast de trapelementen in het midden van het tribune-element. De scheur ontwikkelde zich tot een breuk, waardoor het element bezweek (foto 2 en 3). Gelukkig kwamen de supporters met de schrik vrij en zijn er geen ernstige gewonden gevallen.

Het bezweken element is het voorste element van de tribune (fig. 4) en heeft in totaal drie treden. Het element is 8,7 m lang en werd aan weerszijde ondersteund door betonnen balken. In het midden van het element waren extra traptreden aangebracht (foto 2).

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren