Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Omarm die vele initiatieven!

Future Engineer, Themakaart bouw, Constructie en Circulaire Economie ? zomaar wat onderwerpen die vorige week via de mail tot mij kwamen. Allemaal boeiende thema's waarmee collega's uit de beroepsgroep bezig zijn geweest en waarvan ze de resultaten met u en mij willen delen. Heel positief, al die initiatieven. Toch is er ook een keerzijde.

Er zijn in ons wereldje veel verschillende organisaties die de constructeur vertegenwoordigen. Bijna allemaal hebben ze moeite om de doelgroep te bereiken, en vooral te betrekken bij hun symposia's, cursussen, commissies en vakbladen. Veel daarvan drijft ook nog eens op de vrije tijd van enthousiaste vrijwilligers. Helaas is de aanpak daardoor niet altijd professioneel.

Een paar weken geleden was ik bij VNconstructeurs voor een gesprek met de commissie Imago, de voorzitter en de nieuwe directeur. Hun doel is duidelijk: verdere professionalisering en de grote groep constructeurs die nog niet actief is, bereiken. Zo kan de vereniging uiteindelijk meer voor de leden betekenen. Dat doel is echter niet eenvoudig te bereiken. Ook VNconstructeurs is uiteindelijk een initiatief van collega's, dat het zonder brede steun niet redt.

Gezocht moet daarom worden naar samenwerkingen met andere verenigingen om belangrijke thema's op te pakken. Ook moeten we een duidelijk beeld neerzetten voor onze partners in de bouwkolom. Voor een opdrachtgever is het nu niet altijd duidelijk dat bijvoorbeeld het Constructeursregister en VNconstructeurs verschillende organisaties zijn. Maar dat is niet de kern van de zaak. Belangrijker is dat die opdrachtgever merkt dat hij met een serieuze partij te maken heeft.

Mijn oproep is dan ook: omarm die vele initiatieven. Draag actief een steentje bij om ons vak en onze positie sterker te maken. Dit kan door lid te worden van beroeps- of brancheverenigingen, ook al is niet altijd meteen het rendement daarvan zichtbaar. Het kan ook door minder actieve collega's ? of liever nog: concurrenten ? op sleeptouw te nemen. Dat is in ieder geval leuker dan worstelen met de concurrentie op prijs, klagen over onredelijke verzekeringseisen of elkaar vliegen afvangen.

Door samen te werken in een actieve beroepsgroep ligt de wereld aan onze voeten.

ir. Paul Korthagen

Imd raadgevende ingenieurs

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren