Kennisplatform over betonconstructies

Noorwegen bouwt enorme scheepstunnel

vrij 17 maa 2017

Om de beruchte kustwateren rondom het Noorse schiereiland Stad te omzeilen, gaat Noorwegen een scheepstunnel bouwen. De Stad Ship Tunnel komt in het smalste deel van het schiereiland en wordt 1,7 km lang.

De scheepstunnel wordt 36 m breed en 49 m hoog, met een diepgang van 12 m, zodat vracht- en cruiseschepen tot 16.000 ton erdoor kunnen varen. De nieuwe doorgang moet de kustvaart in het gebied veiliger maken. In de wateren rondom het schiereiland Stad heersen verraderlijke getijdenstromingen en hoge golven. Het gebied kent zo'n 100 stormdagen per jaar. Ook is het lastig manoeuvreren vanwege de grillige zeebodem. Sinds de Tweede Wereldoorlog kwamen daardoor 33 mensen om bij scheepsongelukken. 

De Stad Ship Tunnel staat al vele jaren op de verlanglijst van de regio. De eerste voorstellen voor een alternatief voor de riskante scheepsroute langs de westkust met zijn vaak torenhoge golven, kwamen al aan de orde in 1874. Concrete vormen begonnen de plannen pas ruim een eeuw later aan te nemen, toen de eerste haalbaarheidsstudie werd uitgewerkt. De jongste studie volgde in 2010 en werd uitgevoerd door de Rijksdienst Kustwerken. Deze dienst was echter niet zonder meer enthousiast over zijn bevindingen omtrent het nut van het project en gaf daarom een negatief advies. Het bedrijfsleven heeft zijn lobby desondanks intensief voortgezet. 

In mei gaan de plannen voor de bouw van de scheepstunnel naar het Noorse ministerie van Transport. Als ze worden goedgekeurd, kan de aanleg van de tunnel in 2019 beginnen. De bouw duurt naar verwachting drie jaar. Voor de doorgang door schiereiland Stad moet zo'n drie miljoen m³ steen worden weggehaald, ongeveer 7,5 miljoen ton. De kosten voor de realisatie van de tunnel worden geschat op zo’n 2,3 miljard Noorse kronen (250 miljoen euro). Noorwegen verwacht dat de Stad Ship Tunnel een toeristische attractie wordt en voorziet meer toeristen die per schip naar het noorden reizen.
 

Meer lezen over tunnels

Cement 2017/5 wordt een themanummer over tunnels. Hierin leest u over de ontwikkelingen in de tunneltechniek en diverse interessante projecten, zowel nationaal als internationaal.
 

Reacties

Han Lokhorst - BT Vastgoed 17 maart 2017 12:11

Een zeer unieke en interessante ontwikkeling in de infrastructuur voor de scheepvaart. Graag ontvang ik het themanummer over dit leerzame project. verblijvend met een vriendelijke groet, BT Vastgoed J. Lokhorst Akerendamlaan 21 1942LZ Beverwijk

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren