Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Nieuwe rubriek over normen: Normbesef

Normbesef, van en voor lezers van Cement - 5 mei 2023

Normen, met als belangrijkste de diverse delen in de Eurocode-serie, zijn van groot belang in de constructeurswereld. Ze vormen een essentieel handvat voor het ontwerpen van veilige en bruikbare constructies. In de praktijk blijken normteksten echter niet voor iedereen altijd even duidelijk. Dat kan natuurlijk aan de gebruiker van de norm liggen, maar het is niet ondenkbaar dat het ook aan de normtekst ligt. Dat is jammer en bemoeilijkt het werk van constructeurs. In het extreme geval kan het zelfs leiden tot onveilige constructies. Cement kan een rol vervullen bij het oplossen van dit probleem, zo meent de redactie. Daarom start Cement met een nieuwe rubriek: Normbesef.

De redactie van Cement ontvangt geregeld vragen, opmerkingen en soms zelfs hele artikelen over onduidelijkheden, dubbelzinnigheden of in een enkel geval vermeende fouten in de norm. Vaak staan de onderwerpen niet op zichzelf. Meestal is het zo dat lezers, voordat ze Cement benaderen, zelf al het nodige onderzoek hebben gedaan en feedback hebben gevraagd aan collega’s of relaties. Het is dan ook geen uitzondering dat er over hetzelfde onderwerp meerdere geluiden bij ons binnenkomen.

VARCE-rubriek

Dat Cement vragen ontvangt is niet nieuw. Al in 1975 begon Cement met de welbekende rubriek VARCE. VARCE staat daarbij voor Voorschriften-Antwoorden-Rubriek-CEment. Vooral bij de introductie van de VB, de VBC en later de Eurocodes heeft deze rubriek een belangrijke functie gehad. De rubriek bestaat nog steeds. Sommige vragen voor de rubriek komen via Cement binnen en sommige direct bij NEN of bij de normcommissie. Gaat het over beton, dan is het de werkgroep Onderhoud Eurocode 2 van TGB Betonconstructies die de vragen behandelt. De meest relevante antwoorden worden in de VARCE-rubriek gepubliceerd.

Deze werkgroep gaat zeer gedegen te werk, zeker waar het gaat om de afleveringen van VARCE. Dat is bijzonder waardevol, antwoorden zijn haast te zien als aanvullingen op de norm. Maar mede door die aanpak worden lang niet alle vragen gedeeld met de sector. De oplettende lezer zal hebben gemerkt dat het aantal afleveringen van de VARCE-rubriek de laatste tijd beperkt is.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren