Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Nieuwe radiotherapiecentrum Isala Zwolle geopend

3 juli 2024

Het nieuwe radiotherapiecentrum van het Isala ziekenhuis in Zwolle is pas geleden in gebruik genomen. Onderdeel van de uitbreiding zijn twee nieuwe bestralingsbunkers voor de behandeling van patiënten met tumoren. Aan de dikke betonwanden van de bunkers werden strenge eisen gesteld. Deze bieden de omgeving namelijk bescherming tegen de straling van de apparaten.

De afdeling Radiotherapie van Isala Zwolle is weer helemaal klaar voor de toekomst. De uitbreiding van het ziekenhuis was nodig. Het aantal patiënten was de laatste jaren immers aanzienlijk gestegen en ook de bestralingstechniek heeft zich ontwikkeld. 

Vanwege de wens om toekomstbestendig te zijn, zijn de bestralingsbunkers flexibel van opzet. Ze zijn zo ontworpen dat er verschillende soorten innovatieve bestralingstoestellen in geplaatst kunnen worden, waaronder een Gamma Knife en MR-Linac (voor zeer gerichte bestraling).

Dikke wanden

De wanden, vloer en dak van de bunkers zijn uitgevoerd in beton met een dikte van 1,5 m tot 2,0 m. Deze massa zorgt ervoor dat de straling afkomstig van de apparaten wordt geweerd en de omgeving dus wordt beschermd.

Scheurwijdte beperken

Elke vorm van stralingslekkage moet worden voorkomen. Daarom zijn er strenge eisen gesteld aan het beperken van scheurwijdte in het beton ten gevolge van uithardingskrimp. Bij hoge temperatuurontwikkeling in het beton is de kans op scheurvorming groter. Daarom is de hydratatiewarmte tijdens het uitharden zo laag mogelijk gehouden en via temperatuurmetingen gemonitord.

Vezels en zwaarbeton

In de vloer onder de apparaten kon lokaal geen staalwapening worden toegepast, omdat dat tot storing bij de bestralingsapparatuur zou kunnen leiden. Hier zijn kunststofvezels toegepast. Vanwege de specifieke stralingsafgifte per type apparaat, zijn op enkele posities modulaire elementen in zwaarbeton toegepast, als aanvulling op de dikke wanden in normaal beton.

Projectgegevens

Project Uitbreiding radiotherapiecentrum Isala ziekenhuis Zwolle

Opdrachtgever Isala

Constructief ontwerp Royal HaskoningDHV

Uitvoering BAM Bouw en Techniek i.s.m. BAM Advies & Engineering

Betonbouw bunkers en modulaire betonblokken Rook Bouw (Vollenhove)

Leverancier beton Heidelberg Materials Beton (voorheen Mebin)

Artikel in Betoniek

In Betoniek Vakblad 2024/2 is onlangs een artikel verschenen over de uitvoering van de bestralingsbunkers van het Isala ziekenhuis in Zwolle.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren