Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Niets is wat het lijkt, zelfs deze zin niet

'Is er ook mooi beton?' vroeg een studente architectuur tijdens de hands-on Tektoniek-studentenworkshop op de TU Eindhoven, midden in de Dutch Design Week. Pardon?!

Beton was voor haar, evenals voor nog veel te velen, wat een belastingaangifte voor mij is. Ik weet wel dat je er, als je je er wat in verdiept, veel voordeel uit kunt halen. En ik geloof best dat het vroeger moeilijker was, misschien zelfs minder leuk. Maar eerlijk gezegd, blijft het een noodzakelijk kwaad. We zitten nu echter in een periode waarin de zekerheden die vroeger zo vanzelfsprekend waren hard aan het vervagen zijn.

Beton of geen beton, dat is de vraag. Relevant of niet relevant, nog zo een. Mooi of niet mooi, misschien wel de tweede vraag op Shakespeare's enquêteformuliertje van minder dan 10 minuten, nadat u uw keuze heeft kunnen aanvinken op het al dan niet 'zijn'. En als afsluiter: schijn of geen schijn?

Vanzelfsprekend is er ook mooi beton. Al vallen nogal wat mooie en relevante ontwikkelingen die nu spelen strikt genomen buiten de definitie van het woord beton zoals die in het Betonlexicon staat vermeld (of eigenlijk in de norm). De proefwand Warmbeton (thermisch isolerend lichtbeton) is pasgeleden gestort. Dat ging nog niet helemaal vlekkeloos, al is het resultaat dat uit de bekisting is gekomen (zeker voor architecten) tegelijk gaaf en niet gaaf te noemen! Niets is wat het lijkt: de wand oogt zwaar, maar is het niet. En de studentenworkshop waar ik mee begon dan? De elegant gevormde tafelpoten gemaakt met behulp van textielmallen tonen een prachtig sensuele afdruk van de grenzen van onze harde wereldse fysieke wetten. Maar pas op als je ze optilt, elegantie kan zwaar zijn, evenals zwaarte elegant kan zijn.

Gave én niet gave proefwand Warmbeton, foto: Cement&BetonCentrum 

In onze Cement&BetonCentrum-stand op de Betondag (19 november) kunt u alvast een voorproefje nemen op wat ESO (Evolutionary Structural Optimization) betekent voor onze reality. Eh, de virtuele of de gewone? Ach, dat is toch vaak hetzelfde! De scheidslijn tussen wat wel of niet als werkelijk wordt ervaren vervaagt meer en meer. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de meest revolutionaire ontwikkeling op dit moment: 3D-betonprinten. De massale interesse voor het Tektoniek-evenement 3DCP van afgelopen 22 oktober, op en met de TU/e, toonde zonder twijfel en zonder vraag dat we in het hier en nu leven (to be). Niet enkele decennia in de toekomst en niet enkele in het verleden. Wie dat namelijk denkt, leeft in een schijnwerkelijkheid. Zoveel is zeker.

Coen Smets

Technisch marketing adviseur bij het Cement&BetonCentrum

Lees ook eerdere blogs van Coen Smets.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren