Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Niets is sterker dan dat ene woord: duur-zaam-heid!

Hoofdredactioneel Cement 2023/5 Max Hendriks - 18 augustus 2023

Waar we in de Engelse taal de woorden durable en sustainable onderscheiden, moeten we in het Nederlands het met het enkele woord 'duurzaam' doen. Oorspronkelijk was iets duurzaam als het 'geschikt om te duren' was, oftewel 'lang meegaand' of 'niet aan slijtage onderhevig'. In de laatste decennia is de betekenis van het woord duurzaam behoorlijk opgerekt. Duurzaam betekent nu meer 'rekening houdend met dat de aarde niet onuitputtelijk is'.

Dit nummer van Cement geeft veel aandacht aan duurzaamheid. Zijn de pijlers van de Galgenveldbrug in geopolymeerbeton duurzaam in de opgerekte betekenis, maar vooral ook in de enge betekenis? Klaas van Breugel start een tweeluik over de gevolgen van klimaatverandering voor levensduur van de infrastructuur. Er is een artikel over ongewapend beton: potentieel duurzaam in beide betekenissen. En in haar tweede column vermijdt Maya Sule het woord duurzaam, maar gaat het er wel over.

We zijn bezig met de 75e jaargang van Cement. Waar ik in mijn vorige hoofdredactioneel stil stond bij 1949, het geboortejaar van Cement, stap ik nu in de DeLorean-tijdmachine om weer uit te stappen in 1993. En daar tref ik Henk Wapperom. Henk is dan net begonnen als redactielid bij Cement in het Cementrum in Den Bosch. Inmiddels een gemeentelijk monument, was dit kantoorgebouw indertijd het visitekaartje van de Nederlandse cementindustrie. Henk over die tijd: “Eind september 1993 ging ik, als kersvers lid van Stubeco, mee op excursie naar de Storebaeltbrug in Denemarken. Op de heenweg bezochten we het Gasuniegebouw in Groningen. Direct kreeg ik alle ruimte om mijn nieuwsgierigheid te botvieren naar alles wat wordt gebouwd (in beton uiteraard)”. Bij het ter perse gaan van deze Cement zal Henk zijn 30-jarig jubileum als redactielid vieren. Dit duurzame redactielid, immers niet aan slijtage onderhevig, is de lopende encyclopedie van de redactie.

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren