Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

NEN-norm ondermijnt Bouwbesluit

6 januari 2009

DEN HAAG - Belangrijke delen van het Bouwbesluit blijken geen enkele rechtskracht te hebben. Het gaat om de voorschriften in het Bouwbesluit waarin wordt verwezen naar zogenoemde NEN-normen. Volgens de Haagse rechtbank zijn die voorschriften niet bindend omdat de bewuste normen niet op de juiste wijze bekend zijn gemaakt.

De rechter is tot dat oordeel gekomen in de zaak tussen de Arnhemse bouwadviseur CBB (Knooble) en de Nederlandse Staat. De kwestie ligt zo gevoelig, dat de rechtbank ruim een jaar nodig had om tot een uitspraak te komen. Volgens de rechtbank wordt in het Bouwbesluit zo veelvuldig naar de NEN-normen verwezen dat deze ook het karakter hebben gekregen van een algemeen verbindend voorschrift. ?De NEN-normen gelden immers voor een onbepaalde groep van personen die wil bouwen of een bouwactiviteit wil ontplooien. Om een bouwvergunning te verkrijgen moet aan de in de NEN-normen beschreven voorschriften worden voldaan.? Anders dan het besluit zelf zijn de normen echter nooit gepubliceerd in het Staatsblad of de Staatscourant. Daarmee zijn de voorschriften in het Bouwbesluit die verwijzen naar de NEN-normen ?nog niet in werking getreden en dus nog niet verbindend?.

Auteursrecht

De NEN-normen zijn nooit gepubliceerd omdat ze niet door de overheid, maar door het Nederlands Normalisatie Instituut (NEN) worden opgesteld en uitgegeven. Het NEN verstrekt de normen momenteel tegen betaling. De rechter ziet geen mogelijkheid dat te veranderen. Zolang de normen niet gepubliceerd worden, blijft het auteursrecht erop van kracht en komen ze niet gratis beschikbaar. Dat betekent echter ook dat delen van het Bouwbesluit wankel blijven. Aan een oplossing waagt de rechtbank zich niet. ?Dat is een zaak tussen de Staat en het NEN.?

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren