Kennisplatform over betonconstructies

Nederland bouwt mee in Somalië

di 7 maa 2017

In Garowe in Somalië verrijst een centrum voor de jongeren. Het grote en stevige gebouw wordt mede mogelijk gemaakt door Kaalo Nederland, een organisatie die werkt aan duurzame ontwikkelingsprojecten in de deelstaat Puntland in Somalië. "De grootste uitdaging is niet het ontbreken van materiaal, maar het gebrek aan vakkennis", aldus aannemer Abdiaziz Said.

Het is hard werken in de hitte maar de mannen doen het graag. Vele emmers water worden in een gestroomlijnde rij doorgegeven. De betonmolen is razend druk. Er worden stenen gesjouwd en palen geplaatst. “Alles is hier handwerk," vertelt aannemer Abdiaziz Said. Hij volgde zijn technische studie aan de Universiteit van Leuven en weet precies wat hij moet missen. "We hebben natuurlijk wel gereedschap maar nauwelijks machines. Veel van ons materieel moeten we over de grens halen. Maar belangrijker nog is het ontbreken van vakkennis, van opgeleide technici. Dat kost ons veel tijd en geld."

Het initiatief voor de bouw komt van Abdisalam Ali. Als bestuurslid van Kaalo Nederland is hij al ruim twintig jaar actief voor zijn geboortestreek. Als Somalische Nederlander én econoom wil hij jongeren daar toekomstperspectief bieden. “Ik wil de jongeren behoeden voor de gevaarlijke reis naar Europa en hen weerhouden zich aan te sluiten bij terroristische groeperingen. Daarom investeer ik al mijn tijd in het creëren van een centrum voor jongeren”, zegt hij vol overtuiging. “Over een paar jaar moet dit gebouw zelfvoorzienend zijn, dit kan door ruimtes te verhuren aan bijvoorbeeld internationale organisaties en ook door een kantine in te richten die geld opbrengt. Om dit naast de activiteiten met en voor jongeren goed te kunnen organiseren hebben we  gekozen voor een gebouw van twee verdiepingen. En dat zie je in deze regio niet veel! Garowe is weliswaar een stad maar geenszins vergelijkbaar met een stad bij ons in Nederland. Er is bijvoorbeeld maar één goede asfaltweg, er zijn nog zoveel ontwikkelingskansen. En dat is precies de bedoeling."

Somaliërs van overal hebben samen voor twintigduizend dollar de grond aangekocht. Daarnaast is het Abdisalam gelukt om met steun van Wilde Ganzen ruim honderdduizend euro te verwerven. Maar de bouw ligt nu stil, want om de tweede verdieping af te kunnen maken is voor de laatste stenen, de laatste zakken cement en de daarbij benodigde mankracht nog twintigduizend euro nodig.

Abdisalam, Abdiaziz en de Somalische jongeren zijn dringend op zoek naar een sponsor die hen helpt met het meebouwen aan dit hoopgevende gebouw en daarmee aan de toekomst van Somalië.

Wies Kalsbeek (www.uitdeverf.nl)

Kaalo

Kaaolo Nederland is te bereiken via www.kaalonederland.org

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren