Kennisplatform over betonconstructies

Naturalis weer open voor publiek

do 29 aug 2019

Naturalis Biodiversity Center in Leiden is na een uitgebreide renovatie en nieuwbouw van twee jaar vanaf zaterdag 31 augustus weer open voor bezoekers. Het vernieuwde gebouwcomplex huisvest behalve het museum met 42 miljoen objecten, ook state-of-the-art voorzieningen voor biodiversiteitsonderzoek voor circa 200 onderzoekers.

De noodzaak tot aanpassing van de huisvesting van Naturalis was groot. Nadat in 2010 een samenwerking tot stand kwam tussen het Zoölogisch Museum Amsterdam, de Universiteit Leiden, Wageningen Universiteit, Nationaal Herbarium Nederland en het Nationaal Natuurhistorisch Museum, is de collectie uitgegroeid tot 42 miljoen objecten. Bovendien telt Naturalis Biodiversity Center tegenwoordig 200 onderzoekers en is het aantal bezoekers van het museum sinds de opening in 1999 enorm gestegen.

Begin 2013 startte de selectie van een ontwerpteam met een architect en adviseurs voor de constructie, installaties en bouwfysica. Vijf ontwerpteams mochten hun visie geven op de stedenbouwkundige inpassing en de architectuur. Het winnende team bestond uit Neutelings Riedijk Architecten, Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs, Huisman & Van Muijen en DGMR. In twee jaar tijd, van 2017 tot 2019, is het gebouwcomplex geheel vernieuwd en uitgebreid.

Meer lezen

In het artikel ‘Gebouw in vier enorme plakken’ (Cement 2019/5) lees je over de constructieve uitdagingen van het nieuwe expositiegebouw en de zogenoemde trappenberg in de entreehal, die zich naast de expositieruimte bevindt. Het ontwerp en de productie van de prefab-betonnen kroongevel is beschreven in het artikel ‘Complexe gevel vraagt bijzondere modellering’ (Cement 2018/7, themanummer Parametrisch ontwerpen).

Reacties

foto: Aronsohn Constructies raadgevende ingenieurs bv
bekijk ook

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren