Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Meer met minder

Optimaliseren materiaalgebruik in een ontwerp zorgt voor efficiënt en duurzaam resultaat Jorn de Jong, Rogier van Reen - 20 april 2021

De gebouwde omgeving staat voor een gigantische uitdaging. Om in 2030 ten miste 30% minder CO2-uitstoot dan het peiljaar 1990 te kunnen realiseren, moeten we anders gaan denken over waarom we bouwen, voor wie en hoe we, omdat behoeften constant veranderen, adaptief kunnen zijn. Maar hoe geef je die transitie naar een duurzame bouwindustrie vorm? Onder andere met het toepassen van duurzamere materialen, zoals hout, maar ook duurzaam ontwerpen van betonnen gebouwen en infrastructuur.

De inventiviteit van de ingenieur is onmisbaar bij de verduurzaming van constructieve ontwerpen. Het is essentieel om aan het begin van het ontwerpproject samen met de opdrachtgever en de ontwerppartners de duurzaamheidsambities en mogelijkheden te verkennen en vast te leggen. Want iedereen weet: de belangrijkste keuzes worden aan het begin van het ontwerp gemaakt.
Dankzij parametrisch ontwerpen is het mogelijk opdrachtgevers te laten zien welke ontwerpkeuzes leiden tot een duurzaam ontwerp. Naast tools gaat het ook om materiaalontwikkelingen, zoals geopolymeren, alkalisch activatie en gecalcineerde klei. En het gaat verder dan alleen de constructie. Door in de afweging ook ontwerpparameters van andere disciplines mee te nemen, kom je tot integrale ontwerpoptimalisaties.

Door in de afweging ook ontwerpparameters van andere disciplines mee te nemen, kom je tot integrale ontwerpoptimalisaties

Betonvolume reduceren door optimaliseren

Binnen de betonindustrie zijn diverse duurzaamheidsontwikkelingen gaande over hergebruik van materialen en constructie-elementen, over de samenstelling van beton en over de productie ervan, met als doel de CO2-uitstoot te minimaliseren.
Maar, wij zien naast deze ontwikkelingen ook potentie in het verminderen van materialen. Door materiaalgebruik te optimaliseren, hebben we minder beton (of staal, of hout) nodig. De (beton)constructeur heeft hierin een belangrijke rol want dat onderdeel kan hij/zij beïnvloeden.  

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren