Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Media-aandacht alleen voor blunders

Maandag 3 augustus. Op alle nieuwssites, op tv, op de radio, overal wordt verslag gedaan. De Koningin Julianabrug in Alphen a/d Rijn is in 1 minuut nationaal nieuws geworden toen bij het inhijsen van de nieuwe brugval deze met kranen en al op de wal viel.

Een korte vermelding op de regionale site is de enige media-aandacht die de nieuwe brug in Zuidhorn krijgt. Het inhijsen van de langste voorgespannen prefabliggers (68 m) in Europa krijgt wel voldoende belangstelling van omwonenden.

Wereldnieuws werd het instorten van de I-35W vakwerkbrug in Minneapolis in 2007 waarbij 13 mensen stierven. Na onderzoek werd geconcludeerd dat verschillende verbindingen in de brug te zwak gedimensioneerd waren en belangrijke berekeningen niet waren uitgevoerd.

In 2007 was ik nog bezig met mijn opleiding tot constructeur, de kansen verkleinend dat een door mij doorgerekende constructie zal instorten zoals in Minneapolis. Toen was ik me al wel bewust van de verantwoordelijkheid die je als constructeur hebt, maar ik zag de uitkomst als zwart-wit: een constructie voldeed wel of niet. Inmiddels ben ik een aantal jaar constructeur en zie ik dit toch genuanceerder. De unity checks kunnen voldoen, maar als de input verkeerd is kan de constructie nog steeds falen. Daarnaast zijn er uitdagende constructies waarbij weloverwogen van de normen wordt afgeweken om deze te kunnen realiseren. Als belangrijkst gereedschap van een constructeur zie ik het logisch verstand, intuïtie, ervaring en weten wat je wel en niet weet. Nog steeds pas ik een stelregel toe die me ooit werd verteld door een ervaren constructeur: als je als constructeur op of onder de constructie wilt staan terwijl deze het zwaarst wordt belast, dan kan je er vertrouwen in hebben dat je je berekeningen goed hebt uitgevoerd. 

Hopelijk wordt door het toepassen van deze stelregel de kans kleiner dat toekomstige constructies het journaal dagen domineren. Natuurlijk is het leuk om iets waar je passie voor hebt met de hele wereld te delen, maar de waardering komt van de opmerkingen van collega's, gewonnen wedstrijden en prijzen. Als de overgrote meerderheid van de forenzen van een brug niet meer weet dat of er file staat op maandag, dan kan je als constructeur en met het complete team trots terugkijken naar weer een civieltechnisch pareltje.

Sanne van Aken
YouCon / Witteveen+Bos

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren