Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Lectoraat Constructieve Veiligheid gelanceerd

28 januari 2020

Betonvereniging, Bouwen met Staal en de Hogeschool van Amsterdam hebben het lectoraat Constructieve Veiligheid in het leven geroepen. Voor de duur van minimaal vier jaar gaat het lectoraat zich inzetten voor de praktische toepasbaarheid van fundamenteel onderzoek naar nieuwe duurzame constructiematerialen en -technieken en productiemethoden. Dat gebeurt onder aanvoering van dr.ir. Michiel Horikx, als bijzonder lector Constructieve Veiligheid.

Een actuele aanleiding voor instelling van het lectoraat Constructieve Veiligheid zijn recente, veelbesproken incidenten als het bezwijken van de parkeergarage op Eindhoven Airport en het tribunedak van het AZ-stadion in Alkmaar. Ook om dit soort incidenten in de toekomst te voorkomen, gaat het lectoraat zich bezighouden met het structureren van onderzoeksopgaven en het praktisch toepasbaar maken van lopend en komend fundamenteel onderzoek bij wetenschappelijke instituten. Daarnaast richt het lectoraat zich op verdere verbetering en vernieuwing van lesstof en van de bijbehorende professionalisering van docenten in het constructieve onderwijs. Hierdoor worden onderwijs en onderzoek volledig gekoppeld.

Het College van Bestuur van de Hogeschool van Amsterdam heeft per 1 september 2019 voor de duur van 4 jaar het bijzonder lectoraat Constructieve Veiligheid ingesteld en dr.ir. Michiel Horikx voor 0,6 fte benoemd tot bijzonder lector Constructieve Veiligheid.

Samenwerking intensiveren

Betonvereniging, Bouwen met Staal en de Hogeschool van Amsterdam bedienen met hun opleidingen constructief ontwerp de nationale beroepsgerichte opleidingsbehoefte van het werkveld op masterniveau. Jaarlijks investeert het werkveld circa € 2 miljoen via ongeveer 50 studenten die bezig zijn met hun masterthesis.
De lancering van het nieuwe lectoraat Constructieve veiligheid is een startpunt voor een nauwere samenwerking en een synergie tussen de drie organisaties, inclusief de aansluiting op het landelijk Constructeursregister. De komst van het lectoraat sluit bovendien aan bij de gezamenlijke activiteiten van de Betonvereniging en Bouwen met Staal om de kennis en kunde van constructeurs – van aankomend tot gerenommeerd – blijvend te ontwikkelen.
 
Binnen de samenwerking Betonvereniging/Bouwen met Staal wordt de vakopleiding Staal- en Betonconstructies BV/BmS georganiseerd, een opleiding die HBO-ers Bouwkunde, Weg- en Waterbouw of Werktuigbouwkunde zonder constructieve achtergrond de benodigde constructieve deskundigheid op bachelorniveau geeft. Wie de opleiding succesvol doorloopt, heeft toegang tot de eveneens gezamenlijke opleiding Constructief Ontwerpen BV/BmS, een driejarige opleiding die constructief ontwerpers op masterniveau opleidt.
 
Betonvereniging en Bouwen met Staal zijn tevens de initiatiefnemers van het Constructeursregister RC/RO/RT. Dit landelijke register maakt de expertise van constructieve professionals zichtbaar en meetbaar en zorgt voor borging van die expertise, onder meer via verplichte permanente educatie. Het Constructeursregister telt momenteel ruim 400 registerconstructeurs, 90 registerontwerpers en 26 registertoetsers. In de Raad van Toezicht is de bouw- en civiele sector breed vertegenwoordigd, via onder meer NLingenieurs, KIVI, VNconstructeurs, Bouwend Nederland, ProRail en Rijkswaterstaat.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren