Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Keuzes maken - Marijn Bruurs interviewt Arjan Habraken

Constructeur van het jaar (1) Arjan Habraken, Marijn Bruurs - 4 maart 2021

Het werk van Marijn Bruurs en Arjan Habraken toont aardig wat overeenkomsten. Zo houden ze zich beiden bezig met innovaties en digitalisering. Maar de omgeving waarin ze werken is totaal verschillend. Habraken heeft meerdere banen en is grotendeels eigen baas (zie kader). Bruurs werkt voor een groot ingenieursbureau, Witteveen+Bos. Aan de hand van diverse vragen probeert Bruurs de verschillen te duiden en een beeld te krijgen bij wat Habraken beweegt.

Eind oktober 2020 werd Arjan Habraken door VNconstructeurs uitgeroepen tot Constructeur van het Jaar. Tegelijkertijd werd Marijn Bruurs verkozen tot Talent van het Jaar. In zes afleveringen in Cement geven beiden hun visie op het vak. In deze eerste aflevering maken we nader kennis met Habraken aan de hand van een vraaggesprek met Bruurs.

Curriculum vitae

ir. Arjan Habraken
48 jaar

Werk
2015 – heden
  Partner MDLX
2011 – heden  Eigenaar SIDstudio
2001 – heden  Universitair Docent TU Eindhoven
2000 – 2011  Constructief ontwerper en groepsleider Arup
1997 – 2000  Constructeur Octatube
1996 – 1997  Constructeur Goudstikker de Vries

Opleiding
1990 – 1996
  Civiele Techniek TU Delft
1998 – 2004  Bouwkunde TU Eindhoven

Drie banen

Habraken heeft drie banen. Die zeggen eigenlijk al veel over wie hij is. Zijn passies en interesses komen erin samen. Globaal zijn ze samen te vatten tot ontwerpen en lesgeven. Bij SIDstudio adviseert hij over bijzondere lichtgewicht constructies, bij MDLX houdt hij zich bezig met modulaire houtconstructies en op de TU/e doet hij aan onderzoek en draagt hij zijn kennis en kunde over aan een nieuwe generatie ingenieurs.
Er is een duidelijke rode draad te ontdekken: duurzaamheid. Wel zijn er verschillende focuspunten. Bij SIDstudio heeft Habraken een adviserende rol binnen ontwerpteams, bij MDLX is hij verantwoordelijk voor het hele proces, van ontwerp, productie en uitvoering tot hergebruik en op de TU gaat het vooral om innovatie en kennisdeling.

Waarom ben je gaan ondernemen?

Ik heb 12 jaar bij Arup gewerkt en dat vond ik geweldig. Al is er in die jaren voor mij veel veranderd. Na een periode in Londen, begonnen we met drie man in Amsterdam. Toen ik stopte waren dat er zo’n 85. Er kwamen veel managementtaken bij. Dat ging ten koste van wat ik echt leuk vond: het ontwerpen. Ik had het razend druk, maar dat was het probleem niet. Het probleem was stress. Er is een groot verschil tussen het druk hebben en stress ervaren. Ik had vaak een beeld van een gewenst resultaat, maar de afhankelijkheid van de inzet van het gehele team leverde mij veel spanningen op. Ik liep uiteindelijk zelfs tegen het overspannen zijn aan. Er waren momenten dat ik mijn emoties niet meer onder controle had. Toen wist ik: het roer moet om.

Een van de ideeën die ik had, was voor mezelf beginnen. Met mijn werk op de TU had ik een goede basis voor als het mis zou gaan. Dat was erg plezierig, zeker omdat mijn vriendin op dat moment hoogzwanger was. Uiteindelijk heb ik de knoop doorgehakt en ben ik weggegaan bij Arup. Het was een radicale stap. En eenvoudig vond ik het niet. Mijn hart ligt nog steeds bij Arup.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren