Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Kantoor IB-Groep en Belastingdienst in Groningen bereikt hoogste punt

18 september 2009

Ruim zeven maanden nadat burgemeester Wallage de eerste bouwhandeling verrichtte, heeft de nieuwbouw van het kantoor van de Informatie Beheer Groep en Belastingdienst aan de Kempkensberg in Groningen haar hoogste punt bereikt.

De liftkernen van het nieuwe kantoorpand zijn inmiddels duidelijk zichtbaar vanuit diverse plekken in de stad en omgeving. Het bereiken van het hoogste punt is op woensdag 16 september gevierd met een feestelijke bijeenkomst voor alle projectbetrokkenen, waarbij de vlag is gehesen en pannenbier is uitgedeeld om het bereiken van deze nieuwe mijlpaal in de bouw te vieren.

 

Er is inmiddels gestart met de opbouw van de verdiepingen rond de liftkernen. De ruwbouw van de lage toren is naar verwachting eind dit jaar gereed, de hoge toren naar verwachting in mei 2010, waarna wordt gestart met de afbouw. Eind dit jaar wordt ook een begin gemaakt met het aanbrengen van de horizontale ?vinnen? rond het gebouw. Deze zorgen ervoor dat de zon maximaal geweerd wordt waardoor minder koellast, en daardoor minder energie nodig is. Zij zorgen er ook voor dat in het gebouw de gewenste hoeveelheid daglicht binnenkomt waardoor wordt bespaard op kunstlicht. De vormgeving en het verloop van de vinnen varieert in lengte en grootte, afhankelijk van de positie tot de zon. Het gebouw wordt naar verwachting in maart 2011 opgeleverd, waarna gestart wordt met de sloop van de huidige kantoortorens van de Informatie Beheer Groep en Belastingdienst op de Kempkensberg en de aanleg van een parkeergarage, stadstuin en het paviljoen.

 

 

Het project

Het project omvat het ontwerp, de bouw en de financiering van het nieuwe kantoor van de Informatie Beheer Groep en de Belastingdienst (47.000 m²), inclusief het beheer en onderhoud van het gebouw en verzorging van facilitaire diensten voor een periode van 20 jaar. Het gebouw biedt plaats aan ongeveer 2500 werkplekken en krijgt parkeerfaciliteiten voor 1500 fietsen en 675 auto?s, die grotendeels in een ondergrondse parkeergarage worden ondergebracht. Daarboven komt een grote openbare stadstuin met waterpartij en een multifunctioneel paviljoen met commerciële functies.

De Rijksgebouwendienst is de aanbestedende dienst. Het gebouw is aanbesteed in de vorm van een publiek-private samenwerking (PPS), waarbij het de verwachting is dat deze geïntegreerde contractvorm leidt tot een doelmatiger inzet van overheidsmiddelen.

 

Duurzaamheid speelt een belangrijke rol en is daarom integraal in het ontwerp opgenomen. De gevel, de materialisering, de afwerking en integratie van installaties zijn afgestemd op een hoge mate van duurzaamheid en een minimale milieubelasting. Tevens is het gebouw op termijn om te bouwen naar woningen. Hiertoe is reeds vroegtijdig nagedacht over onder andere de plaats van liften, installaties, trappen en het gevelconcept.

Een belangrijk onderdeel van het project is de ecologische aansluiting op het naastgelegen Sterrebos. De inrichting en het beheer van het groen zijn dusdanig afgestemd dat, naast een voor mensen aantrekkelijke werkomgeving, ook een ecologische meerwaarde voor de omgeving wordt gecreëerd door met name de toevoeging van de stadstuin.

 

DUO²

Het project wordt uitgevoerd door consortium DUO², bestaande uit Strukton, Ballast Nedam en John Laing. Architect is UNStudio uit Amsterdam. Onderaannemers zijn Lodewijk Baljon Landschaps-architecten, ISS en YNNO. Arup en Studio Linse hebben een belangrijke adviserende rol gehad.

 

Voor een filmpje met webcambeelden, waar de opbouw van beide liftkernen goed te zien is, klik hier

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren