Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Intelligente lockdown - Hoofdredactioneel Cement 2020/3

Dick Hordijk - 14 mei 2020
Het coronavirus maakt deze tijd extreem bijzonder. Er is veel veranderd en het zal waarschijnlijk ook niet meer worden zoals voor de coronacrisis. Een blijvende verandering zal zijn dat meer digitaal zal plaatsvinden. Ons digitale platform Cementonline was daar natuurlijk al klaar voor. Maar zeg nou zelf, nu we zo veel thuis zijn is een vakblad in de bus ook wel fijn, toch?

Daar waar diverse andere landen volledig op slot zaten, was hier gelukkig nog wel het een en ander mogelijk. De premier noemde het een ’intelligente lockdown’. Met een vierluik over de Nieuwe Zeesluis in IJmuiden in deze editie kon ik de verleiding tot een woordspeling niet weerstaan. Op een zeer intelligente wijze zijn namelijk bij de grootste zeesluis (lock) ter wereld de deurkassen van de sluishoofden via de pneumatische caissonmethode naar beneden (down) gebracht. Begin 2022 moet de sluis klaar zijn. Een fascinerend en zeer uitdagend project, waar al veel over geschreven is in de media. Zoals je van ons kunt verwachten, gaan we in Cement vooral in op de techniek. Lees over het ontwerp van de enorme deurkassen van de sluishoofden, met meters dikke wanden en vloeren, en over de toegepaste bouwmethode. Met een op afstand bestuurbaar afzinkproces konden diepe bouwkuipen worden voorkomen. Toegelicht wordt hoe met de observational method slim is omgegaan met de extreme belastingsituaties in de bouwfase. Een prachtig voorbeeld van een project waar ontwerp, bouwtechniek en observatie samen komen.

Vanuit het positieve bekeken, zijn er ook veranderingen die opeens wel mogelijk zijn, zoals Dorien Staal beschrijft in haar eerste column voor Cement. Ja, de weg naar een duurzamere wereld wordt gelukkig volop vervolgd. En hebben de veranderingen gevolgen voor het constructeursvak? Onze talenten van het jaar schetsen hun visie op de constructeur van 2050.

Ik hoop van harte dat een tweede uitbraak van het coronavirus uitblijft en we snel met elkaar kunnen werken aan een intelligente open-up van de economie. 

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar voor onze leden. Nog geen lid? meld je aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2020. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren