Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Integraal bouwen vergt opleiding

Constructeurs vormen de spil van de constructieve bouwvoorbereiding, maar blijken niet of nauwelijks integraal samen te werken met planontwikkelaars, werkvoorbereiders, hoofduitvoerders, projectmanagers, zeg maar 'de bouwers'. Hoe zorgelijk is dat?

ING stelde onlangs dat “de bouw- en onroerendgoedsector een belangrijke waardeketen in Nederland is: van ontwerp tot realisatie en exploitatie van gebouwen. Duurzaamheid en integraal bouwen zijn daarbij niet meer weg te denken bij vooruitstrevende bouwers”.

Over duurzaamheid is al veel geschreven. Ook ik ben daar als constructief ontwerper en betonkenner druk mee doende. Ik wil het nu graag hebben over integraal bouwen.

Voorbeelden integraal bouwen

Integraal bouwen wil zeggen dat je meerdere vliegen in één klap wilt slaan. Voorbeeld 1: als je een constructie bouwt kan het handig zijn zo te bouwen dat je geen steiger nodig hebt. Voorbeeld 2: werk met slimme gevels, zodat bouwfasen in elkaar geschoven kunnen worden met als resultaat een korte bouwtijd. Algemeen kun je zeggen dat een bouwwerk zonder veel faal- en/of improviseerkosten een integrale voorbereiding vergt.

Constructeurs en bouwers

Constructeurs en bouwers werken natuurlijk wel samen, maar meer op een wijze dat de een aan de ander zijn tekeningen uitlegt. Dat moet en kan volgens mij anders. Iets dat wordt onderschreven door de actualiteit in onze sector. De noodzaak om anders te denken en samen te werken blijkt zo hoog dat Betonvereniging in samenspraak met praktijkdocenten van bouwbedrijven en ingenieursbureaus de opleiding ‘Integraliteit in Betonontwerp en Uitvoering B&U’ heeft opgezet.

Als één van de praktijkdocenten loop ik me daarvoor warm. Het zal nog een hele kluif worden, maar met doceren kun je veel bereiken. Minstens zo belangrijk is het dat de cursisten vooral zelf in teamverband aan de slag gaan. Ik vermoed dat de uitdaging is om een pluriform deelnemersveld te begeleiden door de mijnenvelden ‘ontwerp van grof naar fijn’ en ‘het elkaar begrijpen en respecteren'.

Toch zijn deze aspecten hard nodig, omdat een trend gaande is van specialisatie en versnippering.

Een goed afgewogen technisch ontwerp (bestek) is natuurlijk de basis voor het leveren van een uitstekend resultaat, samen met uitvoerende partijen. Maar ik weet dankzij vele bouwwerkvoorbereidingen hoe lastig het is consensus te bereiken en te behouden om zodoende rust te creëren voor een optimale detailuitwerking en -voorbereiding.

Doel van de opleiding is om aan beide kanten kennis op te bouwen op basis van nieuwe en/of gedeelde inzichten, zodat beslissingen tijdig in het ontwerpproces worden genomen. De inzichten moeten een vliegwiel gaan vormen om ontwerpen en bouwen sneller in te laten spelen op nieuwe ontwikkelingen.

Zo’n integrale aanpak van constructeurs en bouwers straalt hopelijk positief af op architectuur, bouwkunde en installaties. Ook op die vakgebieden is er ongetwijfeld nog veel te verbeteren op het gebied van integraliteit.

Tot slot

Integraliteit van ontwerp en uitvoering is noodzakelijk om vlot in te kunnen spelen op klantwensen en die vervolgens om weten te zetten in betaalbare duurzame producten en bouwwerken. Goede (nieuwe) opleidingen moeten dit ondersteunen. 

Reageer gerust of neem contact met mij op via r.huijben@hurksdelphi-engineering.nl

Ir. Rob Huijben

Reacties

Nick 05 december 2017 11:30

Interessant artikel. Het verbaast mij vaak dat er in veel sectoren een tekort aan samenwerking is. De bouw is niet een uitzondering. http://www.hansjanssen.com/

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren