Kennisplatform over betonconstructies

Indirecte opleggingen in kunstwerken
Rekenen in de praktijk (8)
Bart Vosslamber

woe 19 juni 2019
artikel

Er is een trend op te merken dat bij ondersteuningsconstructies voor kunstwerken steeds vaker wordt gekozen voor een zogenoemde semi-gestapelde onderslagbalk. Dit betekent dat een oplegbalk deels wordt geïntegreerd in het kunstwerkdek, waardoor er indirecte opleggingen ontstaan (foto 1 en fig. 2). Het gevolg is dat de belasting via krachtswerking in de console en ophangwapening moet worden afgedragen aan de oplegbalk. Het dimensioneren van een dergelijke oplegging vereist veel aandacht. Dit wordt toegelicht aan de hand van een uitgewerkt voorbeeld.

Rubriek Rekenen in de praktijk

Dit is de achtste aflevering in de Cement-rubriek ‘Rekenen in de praktijk’. In deze rubriek staat telkens één rekenopgave uit de praktijk centraal. De rubriek wordt samengesteld door een werkgroep, bestaande uit: Mustapha Attahiri (Ingenieursbureau Gemeente Rotterdam), Gökhan Dilsiz (Nobleo), Maartje Dijk (Witteveen+Bos), Lonneke van Haalen (ABT), Jorrit van Ingen (Lievense), Jacques Linssen (redactie Cement) en Bart Vosslamber (Heijmans).

De artikelen in deze rubriek worden telkens opgesteld door één van de leden van deze werkgroep. Het wordt vervolgens gereviewd door de andere leden en door minimaal één senior adviseur binnen het bedrijf van de opsteller. Ondanks deze zorgvuldigheid, is de gepresenteerde rekenmethode de visie van een aantal individuen. Er kan nooit volledig worden gegarandeerd dat wat er is geschreven waar is.

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren