Kennisplatform over betonconstructies

In Teuge eerste 3D-betongeprinte gebouw van Europa

do 4 okt 2018

Op 3 oktober 2018 is de omgevingsvergunning voor de 3D-geprinte Vergaderfabriek, een gebouw van 100 m2, die nog dit jaar moet worden gebouwd. Uit onderzoek blijkt dat dit het eerste gebouw in Europa is dat op basis van een commerciƫle opdracht en op locatie 3D wordt geprint.

Opdrachtgevers Arvid Prigge van Centre4Moods en Marjo Prigge-van der Linden van De Slaapfabriek vertellen erover. “De ronde vorm, het gebruik van duurzame materialen en de technologie aan de binnenkant van het gebouw konden niet worden bereikt met de traditionele bouw. Vandaar onze keuze voor 3D-printing.”

Van omgevingsvergunning naar bouw
Nu de omgevingsvergunning is verleend, kan worden gestart met de bouw. Daarbij heeft CyBe de taak van hoofdaannemer op zich genomen. De bedrijven die meewerken aan het project zijn oner meer The Form Foundation, Witteveen+Bos en CyBe. De uitdagingen zitten in zowel de constructiemethode, het ontwerp en de risico’s die hieraan ten grondslag liggen. Projectleider Hugo Jager: “Het proces was een aaneenschakeling van proberen, analyseren en aanpassen, waarbij het doel altijd duidelijk is geweest: bewijzen dat 3D-printen technisch en economisch zinnig is.” 

Van idee naar 3D-geprint gebouw
Het ontwerp van architect Pim van Wylick zet de wensen van Centre4Moods om in een gebouw. Hiervoor heeft de architect de ronde ruimte als uitgangspunt genomen. De voorzieningen zijn hieromheen geplaatst. Het gebouw ligt naast de entree naar vliegveld Teuge. De cirkelvormige ruimte als basis is met traditionele bouwmethoden niet of nauwelijks te bouwen. Dat heeft geleid tot een ontwerp waarin de gekromde wanden, alle verschillend van vorm, worden geprint in beton.

Meer over het realiseren van dit project: http://www.3dprintedbuilding.eu.

Bron: The Form Foundation

Bron: The Form Foundation

Bron: The Form Foundation

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

NIEUWE SERVICE

Een mailtje ontvangen bij verschijning van een nieuwe CUR-aanbeveling? 

Aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren