Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

In het werk gestort theatergordijn

Swiss Life Arena, Zürich, Zwitserland Kirsten Hannema - 6 november 2023

Theatre of Dreams is de titel van het plan waarmee het Britse architectenbureau Caruso St John in 2012 de ontwerpprijsvraag won voor een nieuw stadion voor ijshockeyclub ZSC Lions in Zürich. Een plek voor spel en vermaak; zo'n gebouw mag monumentaal zijn maar ook iets speels hebben, meenden de architecten. Ze bedachten om het complex - 170 m lang, 110 m breed, 33 m hoog - te omkleden met een betonnen 'theatergordijn', gemaakt van in het werk gestorte betonelementen. Tezamen vormen die de grootste aaneengesloten zichtbetongevel van Europa.

Projectgegevens

Project: Swiss Life Arena, Zürich, Zwitserland
Ontwerp: 2012 – 2019
Uitvoering: maart 2019 – okt. 2021
Opdrachtgever: ZSC Arena Immobilien AG, Zürich
Architect: Caruso St John Architects, Zürich
Constructeur: Ferrari Gartmann AG
Aannemer: Arge Marti AG, Barizzi AG
Betonhoeveelheid: circa 43.000 m3, waarvan circa 4.300 m3 wit cement
Gebouwoppervlak (incl. verkeersruimte): 70.000 m2

Brandveiligheidseisen

De Swiss Life Arena staat op een zichtlocatie aan de rand van Zürich en moest een markant gebouw worden. Duidelijk was ook dat het ijshockeystadion niet veel ramen mocht krijgen, vanwege de warmte en hinder door directe lichtval. De architecten wisten al snel dat ze een grote gesloten gevel zouden maken, waarbij de vraag was: hoe maak je die aantrekkelijk? De keuze voor in het werk gestort beton was allereerst esthetisch, maar had ook te maken met brandveiligheidseisen. Het gebouw geldt volgens de Zwitserse bouwregelgeving als hoogbouw (hoger dan 30 m), waarbij strengere brandeisen worden gesteld. In overleg is besloten dat die niet nodig zijn, maar wel werden extra eisen gesteld aan de gevel, die niet brandbaar mag zijn.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren