Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Hybride variant op geopolymeerbeton bespaart veel CO2

20 oktober 2020

In vier woningen in Zaandam wordt CO2-arm beton toegepast. Het gaat hierbij om een betonmengsel waarbij cement wordt gecombineerd met alkalisch geactiveerd bindmiddel, bekend van geopolymeerbeton.

De vier woningen zijn onderdeel van het woningbouwproject Rosmolenwijk, waarbij in totaal zeventig zogenoemde nul-op-de-meter-woningen (NOM-woningen) worden gebouwd. De woningen zijn uitgevoerd met prefab betoncasco’s van Voorbij Prefab. Voor het toepassen van het innovatieve CO2-arme beton in de vier woningen – voor het eerst in Nederland – sloeg betonfabriek de handen ineen met woningcorporatie Parteon en TBI-zusteronderneming ERA Contour, die de woningen momenteel bouwt. Het uiteindelijke resultaat is dat het beton 44% minder CO2 uitstoot ten opzichte van beton dat in andere casco’s van de betonfabrikant wordt toegepast, waarin 100% portlandcement is toegepast, onder meer vanwege de gewenste verhardingssnelheid.

Hybride variant

De geautomatiseerde en gerobotiseerde betonfabriek van Voorbij Prefab produceert op een gemiddelde dag acht cascowoningen. Afhankelijk van de ploegenindeling vindt het ontkisten van de casco’s binnen 6 tot 18 uur plaats. Een rap tempo dat volgens Voorbij Prefab-directeur Dorien Staal de maatstaf vormde voor het ontwikkelen van CO2-arm beton: “We wilden casco’s maken van CO2-arm beton, zonder dat we concessies zouden doen op productiesnelheid en kwaliteit. De ontwikkeling van de sterkte van het beton, direct nadat het gestort is, is daarbij van groot belang. Het beton moet op sterkte komen, maar ook verwerkbaar blijven.” Ingenieursbureau ABT adviseerde Voorbij Prefab om te kijken naar een hybride variant van het beton, waarbij het cement gecombineerd wordt met alkalische activatie, bekend van geopolymeerbeton. Na maanden onderzoekswerk en verschillende recepturen kwam in juni 2020 de technische doorbraak. Daarna volgde de weg naar de certificering die begin oktober onder toeziend oog van KIWA werd behaald.

Opschaling

Volgens Dorien Staal is de innovatie het begin van duurzame betontoepassingen in de woningbouw. “Nu we een flinke hap wegnemen van onze CO2-footprint, staat ons nog maar weinig in de weg om beton op grote schaal te blijven toepassen. In Nederland is er vraag naar 90.000 betaalbare woningen op jaarbasis en hier zie ik enorme kansen voor CO2-arm beton in de gebouwde omgeving.” Het plan is om volgend jaar 1500 woningen in de fabriek te produceren van dit groene beton. En de productie is volledig transparant, zodat de sector van elkaar kan leren en nog meer stappen kan zetten op dit gebied.

Nu we een flinke hap wegnemen van onze CO2-footprint, staat ons nog maar weinig in de weg om beton op grote schaal te blijven toepassen

November geplaatst

De vier casco’s van CO2-arm beton worden begin november 2020 geplaatst in het woonproject. De oplevering van de 70 NOM-woningen staat gepland voor het eerste kwartaal 2021.

Column Dorien Staal

Dorien Staal gaat in op de innovatie en de weg er naartoe in haar column ‘Duurzaam beton - Hoe het allemaal begon.'

Reacties

De geautomatiseerde carrousel stort het CO2-arme beton in de betonfabriek van Voorbij Prefab
De geautomatiseerde carrousel stort het CO2-arme beton in de betonfabriek van Voorbij Prefab
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren