Kennisplatform over betonconstructies

Hoogtepunten - Hoofdredactioneel Cement 2019/6|7
Dick Hordijk

di 5 november 2019
artikel

Heeft u dat nou ook, dat hoogbouw altijd iets fascinerends heeft? Drie jaar geleden hebben we u een themanummer voorgeschoteld met spraakmakende internationale hoogbouw. Maar ook in Nederland wordt er op dit gebied flink aan de weg getimmerd. Met straks de Zalmhaventoren in Rotterdam, die voorzichtig aan zichtbaar begint te worden, als voorlopig hoogtepunt. Misschien geen Manhattan of Shanghai, maar met 215 meter wordt toch voor het eerst in Nederland de magisch grens van 200 meter doorbroken. Toeval of niet, op de dag dat ik dit schrijf, 16 oktober, presenteerde Rotterdam de herziene Hoogbouwvisie met een nieuwe grens van 250 meter en drie nieuwe gebieden voor hoogbouw.

In dit nummer staan we stil bij de aspecten die bij hoogbouw, voor het ontwerp, de toetsing en de uitvoering, nog meer bepalend zijn dan bij ’normale’ constructies. Voor een gedegen hoogbouwconstructie moeten we ook de diepte in; theoretisch wel te verstaan. Een economisch constructief hoogbouwontwerp vraagt gedetailleerd inzicht in veel facetten. Windbelastingen op de totale constructie, maar ook op elementen zoals de gevel. Hoe gedraagt de constructie zich onder de dynamische effecten van wind? Welke demping kan de bovengrondse, maar ook de ondergrondse constructie, leveren? Hoe voldoen we op een slimme manier aan de brandveiligheidseisen? Op welke manier wordt de veiligheid van het ontwerp en de uitvoering getoetst? Kunnen we nieuwe materialen inzetten? Maar ook geen hoogbouw zonder praktische, snelle en veilige bouwmethodes.

Kortom een veelheid aan invalshoeken die allemaal van invloed zijn op het welslagen van een hoogbouw.

Ik wens u weer veel leesplezier. Hopelijk ervaart u dit Cement-nummer ook als een hoogtepunt!

Lees alle artikelen van deze editie of bekijk het hele nummer.

Volledige
artikel lezen?
het volledige artikel is gratis beschikbaar
voor onze leden. Nog geen lid? meld je
aan bij ons netwerk.

Reacties

xMet het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren