Kennisplatform over betonconstructies

Honderden balkons in Venlo op slot voor bewoners

vrij 10 maa 2017

Honderden balkons in meerdere flatgebouwen in Venlo zijn uit voorzorg afgesloten voor bewoners. Tussen de diverse balkons bestaat verschil in de diepte van de wapening van het beton. Daardoor voldoen ze niet meer aan de huidig geldende veiligheidsnormen.

Het gaat om zeker tien flats rondom de Karel van Egmonstraat, Vinckenhofstraat en Groenstraat. Volgens de gemeente Venlo merkte een bewoner van een flat aan de Groenstraat afgelopen zomer speling op in de aanhechting van zijn balkon aan de gevel. Vervolgens zijn op initiatief van de gemeente de balkons van dit en andere uit de jaren zestig stammende flatgebouwen in de buurt onderzocht door de diverse verenigingen van eigenaren. Daarbij werd duidelijk dat meerdere balkons niet meer aan de veiligheidseisen voldoen. Alle balkons zijn daarna afgesloten voor de bewoners. Technisch onderzoek moet uitwijzen bij hoeveel balkons herstel nodig is. Tot die tijd blijven de balkons verboden terrein.

Agastraat in Breda, foto: Google Streetview


Eerder deze week werden in Breda al in totaal 320 balkons van 160 woningen gestut, nadat deze onveilig bleken. De constructie is zo zwak dat de balkons naar beneden kunnen komen. Begin deze maand werden ook in de stad Groningen van drie portiekflats de balkons niet veilig genoeg bevonden. Deze worden op korte termijn preventief versterkt.

Onderzoeksplicht

Sinds de galerij van de Antillenflat in Leeuwarden in 2011 instortte is voor eigenaren van galerijflats een onderzoeksplicht ingesteld. Deze onderzoeksplicht schrijft voor dat eigenaren een onderzoek laten uitvoeren naar de constructieve veiligheid van de galerij- en balkonvloeren. Dit onderzoek dient voor 1 juli 2017 te zijn uitgevoerd. Deze verplichting geldt alleen voor galerijflats, maar de meeste woningcorporaties hebben ook de balkons van andere flats uit de jaren 50 en 60 meegenomen. Gemeenten kunnen het onderzoeksrapport opvragen en handhavend optreden als niet wordt voldaan aan de onderzoeksplicht.

Groenstraat in Venlo, foto: Google Streetview

Meer lezen in Cement

Over de veiligheid van uitkragende betonnen vloeren en balkons zijn op Cementonline diverse publicaties terug te lezen, waaronder het artikel ‘Balkons en galerijplaten: veilig genoeg?’, over het protocol dat Platform Constructieve Veiligheid in opdracht van SBRCURnet heeft opgesteld in CUR Publicatie 248 ‘Onderzoek naar en beoordeling van de constructieve veiligheid van uitkragende betonnen vloeren van galerijflats’.

 

Bron: Omroep Brabant en De Limburger

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren