Kennisplatform over betonconstructies

Hoge bouwsnelheid dankzij kern met staal-betonpanelen

do 5 sept 2019

In Seattle wordt gebouwd aan de 260 m hoge wolkenkrabber, de Rainier Square Tower. Om de bouwsnelheid te verhogen is voor de kern een uniek bouwsysteem bedacht: stalen sandwichpanelen gevuld met beton.

Het innovatieve bouwsysteem staat bekend als ‘Speedcore’ of ‘Concrete-filled composite plate shear wall’ (CF-CPSW). Het bestaat uit sandwich-elementen van circa 1,5 cm dikke staalplaten, aan elkaar gekoppeld met stalen bouten. Deze elementen worden op de bouwplaats aan elkaar gelast en gevuld met beton. Door dit systeem is de verhardingstijd van het beton, waaruit de kern normaal gesproken bestaat, niet meer bepalend voor de voortgang. Er kon daardoor een grote bouwsnelheid worden gehaald: de 58 verdiepingen zijn in 10 maanden gerealiseerd.

Brian Morgen, een ingenieur van het bureau Magnusson Klemencic Associates (MKA), dat het systeem heeft bedacht, laat aan Technisch Weekblad weten dat de bouwtijd volgens de aannemer met ongeveer de helft is ingekort. De toren in Seattle was een ‘proof of concept’. MKA ontwerpt momenteel nog vijf gebouwen in de VS waarbij het systeem gebruikt gaat worden.

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren