Kennisplatform over betonconstructies

Hoe kunnen bouwmarktplaatsen de bouw circulairder maken?

woe 7 nov 2018

Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bleek dat er miljoenen zijn gestoken in zakelijke bouwmarktplaatsen, maar dat deze nog nauwelijks worden gebruikt. Het zou teveel tijd kosten om via online bouwmarkten op zoek te gaan naar tweedehands bouwmaterialen. Daarbij is de vraag hiernaar nog te klein. Zodra de overheid hergebruik bij bouwen verplicht, zal een bouwmarktplaats pas aan populariteit winnen, is te lezen in het onderzoek.

“Met de toenemende ambitie om de bouwsector meer circulair te laten functioneren, neemt de vraag naar gebruikte bouwmaterialen sterk toe. Het bij elkaar brengen van de zoekers en de aanbieders van kleine partijen herbruikbaar bouwmateriaal gebeurt voor particulieren en kleine bouwprojecten al redelijk effectief door Marktplaats.nl”, aldus de onderzoekers. Er is de laatste jaren wel steeds meer geïnvesteerd in ‘bouwmarktplaatsen’, maar de investeringen worden er nog niet uitgehaald.

Op een bouwmarktplaats wordt gehandeld in herbruikbare bouwmaterialen. Zo is BAM een Circulair Building Platform (CBP) gestart. Daar is vorig jaar voor 200.000 euro aan materialen verkocht. Dat is volgens de onderzoekers maar een fractie van wat er jaarlijks in de bouw omgaat (6 miljard euro). 0,01% van de ingekochte bouwmaterialen is via een bouwmarktplaats gekocht.

Tijdrovend
Een van de problemen van het online kopen van gebruikte bouwmaterialen is dat het te tijdrovend is. Veel bouwbedrijven reserveren niet veel tijd voor de inkoop van materialen. Het zoeken naar passende tweedehands materialen kost nu eenmaal meer tijd en vaak moeten het nog opgehaald worden.

Oplossing
Volgens de onderzoekers zouden er meer bouwmarktplaatsen moeten komen zodat het in de toekomst mogelijk is in enkele minuten het complete aanbod te vinden in Nederland. Daarbij zou een impuls vanuit de overheid helpen. Bouwmarkten als handig instrument voor efficiënte materiaaltransacties kunnen de hele keten laten ontwikkeling richting echte circulaire bouw.

Reeds bestaande bouwmarktplaatsen

- Gebruiktebouwmaterialen.com van slopersbedrijf Van Liempd
- Materialenmarktplaats.nl van ingenieursbureau Reusematerials
- Oogstkaart.nl van Superuse Studios
- Het Circular Building Platform van BAM
- De Nieuwe marktplaats van het sloperscollectief Insert

Onderzoek
Ingenieursbureau Repurpose en vastgoedontwikkelaar Imix deden dit onderzoek in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Lees het rapport hier.

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren