Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Hergebruik kanaalplaten: meer dan een technische uitdaging

Hoogwaardig hergebruik kanaalplaten belangrijk criterium bij circulaire delven Prinsenhof A Maik Knuiman, Rutger Snoek - 22 april 2021

Provincie Gelderland en Rijksvastgoedbedrijf zetten in op hoogwaardig hergebruik van draagconstructies. Een mogelijkheid daartoe is het hergebruiken van kanaalplaatvloeren. Om dat in de praktijk te brengen, is bij de aanbesteding van het circulair delven van kantoorgebouw Prinsenhof A in Arnhem hoogwaardig hergebruik van onder meer de kanaalplaten een belangrijk criterium. De uitdagingen om die opnieuw toe te passen blijken niet zozeer technisch maar vooral procesmatig: wat wordt de bestemming van de elementen?

In het kort

  • Aangezien Prinsenhof A voor het einde van de theoretische technische levensduur moet verdwijnen, besloot Provincie Gelderland om samen met het Rijksvastgoedbedrijf te onderzoeken of het circulair delven in plaats van traditioneel slopen mogelijk is.
  • Kanaalplaatvloeren zijn in principe technisch goed te demonteren.
  • In het project wil de provincie vanuit een open boekhouding meer inzicht krijgen in de daadwerkelijke kosten en opbrengsten.
  • Een vloer met hergebruikte elementen heeft een vijf tot zes keer lagere MKI dan een vloer met nieuwe platen.
  • Hergebruik is vaak nog pionieren en vraagt om investeringen van alle betrokken partijen.
  • Om de geschiktheid van kanaalplaten voor toekomstige toepassingen gestructureerd te toetsen is een protocol opgesteld.
  • Net als nieuwe kanaalplaten, moeten hergebruikte platen voldoen aan alle eisen ten aanzien van constructieve veiligheid uit het Bouwbesluit.
  • Het is begrijpelijk dat aannemers huiverig zijn voor het geven van garantie op hergebruikte elementen.
  • Een van de grootste uitdagingen van de circulaire bouweconomie is het afstemmen van vraag en aanbod.
  • Opdrachtgevers kunnen de markt aanjagen door uitdagende uitvragen te formuleren.

De bouw en exploitatie van de gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor zo’n 38% van de mondiale CO2-uitstoot. Ongeveer een derde hiervan kan worden toegekend aan de materialen voor onze gebouwen [1]. En van alle materialen in een gemiddeld kantoorgebouw is de hoofddraagconstructie verantwoordelijk voor 25-30% van de totale milieuschaduwkosten [2].
Constructeurs kunnen door de juiste strategische keuzes bijdragen aan een significante reductie van de milieu-impact van gebouwen.

Een mogelijke strategie is het hergebruik van constructieonderdelen uit te slopen gebouwen. Voor het oude provinciale kantoorgebouw Prinsenhof A in Arnhem (foto 1) onderzocht provincie Gelderland samen met het Rijksvastgoedbedrijf of het mogelijk was elementen en materialen circulair te delven in plaats van traditioneel te slopen. De uitkomsten hiervan zijn verwerkt in een innovatieve sloopopgave waarvan de aanbesteding momenteel loopt. In deze aanbesteding wordt gegund aan de Economisch Meest Voordelige Inschrijving (EMVI) met de beste prijs/kwaliteitverhouding. Voor het kwalitatieve deel ligt de focus op een plan van aanpak voor het circulair delven en hergebruik van materialen zo hoog mogelijk op de R-ladder.

Prinsenhof A

Achter de Markt in Arnhem staat Prinsenhof A, een kantoorgebouw dat niet langer nodig is en plaats gaat maken voor een toekomstgerichte transformatie van het gebied. Het gebouw is eigendom van de provincie Gelderland, dateert uit 1987 en omvat ca. 8.250 m2 BVO, verdeeld over negen bouwlagen.

Het gebouw heeft een prefab-betonnen skelet dat bestaat uit dragende binnenspouwbladen waartussen kanaalplaten in één keer overspannen. Aan het casco hangt een prefab-betonnen gevelbekleding met daarin aluminium kozijnen. Het gebouw heeft een regelmatige opbouw waarin vrijwel iedere verdiepingsvloer hetzelfde is. De kanaalplaten hebben veelal een overspanning van 13 m en een toelaatbare veranderlijke belasting van 4 kN/m2. Door de eenvoudige structuur van het gebouw zijn er maar negen verschillende platen.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Remco Balvert - BINX Smartility 23 april 2021 20:45

Wij als BINX willen deze uitdaging wel aan gaan. Ik kom graag in contact om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren