Kennisplatform over betonconstructies

Grootste 3D-betonprinter Zuidoost-Azië operationeel in Singapore

woe 18 sept 2019

Zuidoost-Azië's grootste 3D-printer voor de bouw werd operationeel verklaard op 11 september 2019 door de Housing and Development Board (HDB), op het PEAK Forum in Singapore. Deze 3D-betonprinter is in staat om betonelementen tot 9 m lang, 3,5 m breed en 3,8 m hoog te printen. De 3D-printer is ontwikkeld en wordt bediend door Witteveen+Bos Zuidoost-Azië Pte. Ltd. voor HDB en het totale project is een gezamenlijke inspanning van Robin Village Development Pte. Ltd., Nanyang Technologische Universiteit Nanyang en Witteveen+Bos.

De 3D-printer en het eerste geproduceerde object werden ruim een week geleden bezocht door de Minister van Nationale Ontwikkeling Lawrence Wong en de CEO van HDB, mevrouw Cheong-Chua Koon Hean. Zij kregen een kamergroot 3D-geprint bouwcomponent te zien van ongeveer 11 m2 (3,6 m lang x 3 m breed x 2,75 m hoog) dat in 13 uur geprint is, een succesvol resultaat van de printproeven.

De HDB is als Singaporese overheidsinstantie voor sociale woningbouw verantwoordelijk voor de ontwikkeling van 80 % van de woningen in Singapore. Er is een grote vraag naar woningen en 3D-printen van beton kan helpen om de bouwopgave waarvoor HDB staat, te versnellen.

Momenteel is het ontwerpen en fabriceren van betonnen bouwelementen met behulp van de conventionele prefabmethode tijdrovend en vereist het vakbekwame arbeidskrachten. Bovendien worden de gebruikte bekistingen in de bouw naderhand weggegooid, wat leidt tot materiaalverspilling. Constructie met behulp van 3D-printen daarentegen, combineert digitale Building Information Modelling (BIM) technologie met 3D-printen om een vormvrije constructie zonder bekistingen mogelijk te maken, wat resulteert in minder materiaalverspilling. Het printen biedt nieuwe mogelijkheden voor het creëren van geometrische vormen die bijna onmogelijk te maken zijn met traditionele methoden.

Bron: Witteveen+Bos

Reacties

Copyright 2019 Aeneas Media

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren