Kennisplatform over betonconstructies

Groei in de bouwsector

ma 13 nov 2017

Het gaat goed met de bouwsector, zo concludeert Joblift. De omzetten stijgen en er worden meer bouwvergunningen uitgegeven. De metabanenzoekmachine Joblift heeft onderzocht wat dit betekent voor de werkgelegenheid. De verwachting is dat er de komende drie jaar meer dan 87000 vacatures binnen de bouw worden uitgeschreven.

Uit de resultaten van onderzoek blijkt dat het vacatureaanbod het afgelopen jaar met 47 procent is toegenomen ten opzichte van het jaar daarvoor. Ondanks de toename werden vacatures dit jaar sneller gevuld dan vorig jaar: de gemiddelde vacature stond 29 dagen open, tegen 38 dagen in de twaalf maanden daarvoor.

Meer dan 6000 meer dan vorig jaar

De afgelopen twaalf maanden werden in de Nederlandse bouwsector 20.752 vacatures uitgeschreven. Dit is een toename van maar liefst 47% ten opzichte van de 14.094 vacatures die het jaar daarvoor werden uitgeschreven. Deze toename is spectaculair: het vacatureaanbod in de bouwsector groeide hiermee bijna twee keer zo snel als de 26% van de Nederlandse vacaturemarkt als geheel. Met 21% werden de meeste vacatures het afgelopen jaar in Zuid-Holland uitgeschreven, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant met beide 17%. De grootste toename aan vacatures kende Overijsel, waar het aanbod met 78% steeg ten opzichte van vorig jaar.

Tot 2020 87.346 nieuwe vacatures in de bouw

In maart van dit jaar gaf voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen aan dat er de komende vijf jaar 40.000 nieuwe krachten in de bouw nodig zijn, maar volgens berekeningen van Joblift zouden dit er wel eens een stuk meer kunnen worden. Op basis van de gemiddelde maandelijkse toename in het vacatureaanbod van de afgelopen drie jaar berekende Joblift middels een regressie dat er tot oktober 2020 maar liefst 87.346 nieuwe vacatures kunnen worden uitgeschreven in de bouwsector. 

Vacatures staan gemiddeld negen dagen minder lang open

De snelle toename in het vacatureaanbod zorgt ervoor dat vacatures in de bouw langer openstaan dan de gemiddelde 25 dagen van alle vacatures op de Nederlandse arbeidsmarkt. Met de 29 dagen die vacatures in de bouwsector het afgelopen jaar gemiddeld openstonden, was dit echter opvallend minder lang dan de 38 dagen van het jaar daarvoor. De meest gezochte krachten waren het afgelopen jaar werkvoorbereiders (2.646 vacatures), gevolgd door timmermannen (1.306 vacatures) en projectmanagers in de civiele techniek (1.246 vacatures).

Reacties

Copyright 2018 Aeneas Media

Mis het niet!

Martinus van de Ruitenbeek komt spreken op de Softwaredag

Lees zijn bio

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren