Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Getoogde brug met buigbaar beton

16 januari 2017

In samenwerking met Pieters Bouwtechniek ontwikkelde Hi-Con een techniek waarmee je beton kunt buigen. Hiermee is het mogelijk een slanke en getoogde brug te ontwerpen.

De techniek, die in de markt wordt gezet onder de naam 'Cold bending' is toepasbaar voor brugdekken met een dikte van 60 - 85 mm. De boogstraal is variabel, waardoor er kan worden gezocht naar een optimum tussen hellingsgraad en doorvaarhoogte. De gebogen plaat kan eventueel worden voorzien van ribben voor grotere overspanningen, of bijvoorbeeld op stalen liggers worden gelegd bij renovaties. De deklaag zowel in kleur als in structuur worden uitgevoerd.

Gecontroleerd proces

Het beton is gebaseerd op het bestaande CRC i2-mengsel van Hi-Con. Dit is de tweede generatie CRC (Compact Reinforced Composite), een in Denemarken ontwikkeld ultra-hogesterktebeton dat uitgaat van een combinatie van staalvezels en traditionele wapening.
Het buigbare beton kan in eenvoudige mallen worden gestort en daarna in een gecontroleerd proces door middel van belasting worden gebogen tot de gewenste boogvorm. Een geringe straal is al binnen enkele uren te bereiken. De gebogen constructie is uitgebreid beproefd in samenwerking met de TU Delft.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren