Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Gelezen in Structural Concrete Vol. 24/6

Nederlandse samenvatting van een selectie papers - 1 april 2024

Structural Concrete Vol. 24/6 (december 2023) bevat een variatie aan papers. Van een selectie van de voor Cement-lezers meest interessante staat in dit artikel een Nederlandstalige samenvatting.

Één van de meest toonaangevende internationale vakbladen over betonconstructies is Structural Concrete (SC). SC is het officiële, peer reviewed journal van fib (The international federation for Structural Concrete). Cement plaatst een korte Nederlandstalige samenvatting van een selectie van voor Cement-lezers interessante papers uit ieder nummer van SC (verschijnt 6x per jaar). De volledige papers zijn beschikbaar op onlinelibrary.wiley.com (gratis voor leden van fib).

Wapeningsdetail consoles gebaseerd op spanningstrajectoriën

Consoles vereisen vaak veel wapening. In combinatie met de beperkte ruimte leidt dat tot uitdagingen in ontwerp en uitvoering. In een Duitse studie is een wapeningsdetail onderzocht, waarbij beugels zijn vervangen door gebogen wapeningsstaven die de spanningstrajectoriën volgen.

Een aantal testen, waarin het nieuwe ontwerp is vergeleken met een traditioneel ontwerp, ondersteund door eindige-elementenanalyses, laat zien dat dezelfde capaciteit kan worden bereikt met een aanzienlijk lagere hoeveelheid wapening, tot wel 50% minder. Dit leidt niet alleen tot minder materiaalgebruik, maar ook tot het eenvoudiger verdichten van het beton.

Bij dit nieuwe ontwerp ontstaan nauwelijks dwarskrachtscheuren. De wapening wordt volledig op trek belast en het vloeien van de wapening zorgt voor een ductiel gedrag.

Het verloop van de spanningen is onderzocht. De vorm van drukzone verandert tijdens de testen nauwelijks. Dit wordt bevestigd door eindige-elementensimulaties. Bij traditionele wapening verschuift de drukzone wel sterk, als gevolg van diagonale scheuren. Bij alle testen met het nieuwe detail werd bezwijken op buiging waargenomen.

Paper (open access)

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren