Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Gelezen in Structural Concrete Vol. 23/5

Nederlandse samenvatting van een selectie papers - 9 februari 2023

Structural Concrete Vol. 23/5 (oktober 2022) bevat een variatie aan papers, met een sectie over constructief gedrag en een sectie over materiaalgedrag. Van een selectie van de voor Cement-lezers meest interessante papers uit dit nummer staat in dit artikel een Nederlandstalige samenvatting.

Rubriek Structural Concrete

Één van de meest toonaangevende internationale vakbladen over betonconstructies is Structural Concrete (SC). SC is het officiële, peer reviewed journal van fib (The international federation for Structural Concrete). Cement plaatst een korte Nederlandstalige samenvatting van een selectie van voor Cement-lezers interessante papers uit ieder nummer van SC (verschijnt 6x per jaar).

De volledige papers zijn beschikbaar op onlinelibrary.wiley.com (gratis voor leden van fib).

Versterken beton door het verwarmen van later aangebrachte wapening

Een veel toegepaste versterkingsmethode voor bestaande betonconstructies is het aanbrengen van extra wapening in sleuven die vervolgens worden gevuld met mortel. Nadeel van deze methode is dat, als geen voorspanning wordt toegepast of de constructie niet wordt opgevijzeld, hij alleen werkt voor veranderlijke belasting, niet voor blijvende belasting. Een oplossing is de later aangebrachte wapening te activeren door een deel van de constructie tijdelijk te verwarmen en koelen. Hierdoor ontstaan tegengesteld werkende momenten als gevolg van de verticale temperatuurgradiënt. Hiermee kunnen statisch onbepaalde constructies lokaal worden ontlast. Na de warmtebehandeling herverdelen de spanningen uit de blijvende belastingen zich over de versterkte doorsnede.

In een onderzoek aan de Ruhr Universiteit van Bochum (D) is deze methode theoretisch onderbouwd en beproefd in een laboratorium. Hierbij is uitgegaan van een gewapend betonnen ligger op drie steunpunten. Uit het onderzoek bleek dat deze methode inderdaad geschikt is om de momentweerstand van balken of platen te verhogen. Ook doorbuiging en scheurwijdte nemen af.

Om constructies te verwarmen en koelen kunnen siliconen verwarmingsmatten en koelleidingen worden toegepast, aan de boven- of onderkant van een doorsnede, in combinatie met een warmtepomp.

De tegenwerkende momenten kunnen worden voorspeld door een lineaire berekening, waarbij rekening is gehouden met softening en tension stiffening gedrag. Wanneer met deze methode het steunpuntsmoment wordt geneutraliseerd, ontstaan extra veldmomenten. Hiermee moet bij praktische toepassing rekening worden gehouden.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren