Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Gelezen in Structural Concrete Vol. 23/3

Nederlandse samenvatting van een selectie papers - 3 oktober 2022

Structural Concrete Vol. 23/3 (juni 2022), een speciaal themanummer naar aanleiding van het fib-symposium 2021 in Lissabon, bevat een variatie aan papers. Van een selectie van de voor Cement-lezers meest interessante papers uit dit nummer staat in dit artikel een Nederlandstalige samenvatting.

Rubriek Structural Concrete

Één van de meest toonaangevende internationale vakbladen over betonconstructies is Structural Concrete (SC). SC is het officiële, peer reviewed journal van fib (The international federation for Structural Concrete). Cement plaatst een korte Nederlandstalige samenvatting van een selectie van voor Cement-lezers interessante papers uit ieder nummer van SC (verschijnt 6x per jaar).
De volledige papers zijn beschikbaar op onlinelibrary.wiley.com (gratis voor leden van fib).

Depot Boijmans van Beuningen

Opvallend aan dit nummer van Structural Concrete is de coverfoto van het Depot Boijmans van Beuningen en het artikel over het project geschreven door Michiel Niens, Myrte Loosjes en Pim Peters. Deze paper is gebaseerd op de artikelenserie ‘Kunstwerk in beton’, die in Cement 2019/4 is verschenen. Dit is, net als de rubriek Gelezen in Structural Concrete, het resultaat van de samenwerking tussen Cement en Structural Concrete.

Excentrische ponstesten op kolomvoeten

Experimenteel onderzoek met centrisch belaste kolomvoeten vormt de basis voor de huidige rekenregels voor het ontwerpen op pons. Dergelijke centrische belasting komt in de praktijk echter weinig voor. Veelal treden excentriciteiten op die leiden tot ongelijke schuifspanningsverdelingen langs de controle-omtrek. Om met dit effect rekening te houden, kennen we in de rekenregels factor β, die de dwarskracht verhoogt of de ponsweerstand verlaagt. Om deze ontwerpbenadering te beoordelen is in Duitsland onderzoek gedaan op basis van 14 excentrisch belaste en 4 centrisch belaste kolomvoeten. Hierbij is de excentriciteit in stappen verhoogd van e/b = 0 tot e/b = 1/6.

Uit de proeven blijkt onder meer dat de ponsweerstand bij e/b = 1/6 wordt gereduceerd tot 60% van de weerstand bij centrische belasting. Bij toenemende excentriciteit nemen rotatie, vervorming en ductiliteit van de plaat toe. De vergelijking van de testresultaten met ontwerpresultaten volgens Eurocode 2, Model Code 2010 en de conceptversie van de volgende generatie van Eurocode 2 laat zien dat met alle drie de ontwerpbenaderingen een te lage waarde voor factor β wordt gevonden.

Paper

Eccentric punching tests on column bases - Influence of column geometry (SC23/3, p. 1316-1332)
Door: Jan Ungermann, Philipp Schmidt, Georgios Christou, Josef Hegge

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren