Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Gelezen in Structural Concrete Vol. 23/2

Nederlandse samenvatting van een selectie papers - 6 juli 2022

Structural Concrete Vol. 23/2 (april 2022) bevat een variëteit aan papers, met een focus op levensduur, vezelversterkt beton en pons. Van een selectie van de voor Cement-lezers meest interessante papers uit dit nummer staat in dit artikel een Nederlandstalige samenvatting.

Rubriek Structural Concrete

Één van de meest toonaangevende internationale vakbladen over betonconstructies is Structural Concrete (SC). SC is het officiële, peer reviewed journal van fib (The international federation for Structural Concrete). Cement plaatst een korte Nederlandstalige samenvatting van een selectie van voor Cement-lezers interessante papers uit ieder nummer van SC (verschijnt 6x per jaar).
De volledige papers zijn beschikbaar op onlinelibrary.wiley.com (gratis voor leden van fib).

Numerieke simulatie tuibrug met vrije voorbouwmethode

Wereldwijd worden voor bruggen met overspanningen tussen de 200 m en de 1000 m vaak tuibruggen toepast. Vanwege de afmetingen van de constructie-elementen en hun niet-lineaire gedrag wordt in ontwerpanalyses, bijvoorbeeld bij het bepalen van de kabelspanning en de hoogte van het dek, doorgaans rekening gehouden met de bouwfasering. In numerieke studies wordt gerekend met het viskeuze gedrag van het materiaal (krimp en kruip van beton), omdat dat een belangrijke rol speelt in het vervormingsgedrag. In een Braziliaanse studie zijn de verschillende fases in de bouw van een vrije voorbouwbrug, de Ponte do Saber in Rio de Janeiro, numeriek gesimuleerd op basis van een eindige-elementenmodel. Hierbij zijn de tuien, het dek en de pylonen gesimuleerd. Er werd gebruikgemaakt van ANSYS, met de USERMAT3D subroutine, waarbij scheurvorming en visco-elastische modellen voor krimp en kruip zijn geïntroduceerd. De gesimuleerde verticale verplaatsingen van het dek en het verloop van de tuikrachten in de tijd zijn vergeleken met het werkelijke gedrag. Hierbij zijn goede overeenkomsten gevonden. Ook de horizontale verplaatsingen van de pyloon en het spannings-rekverloop in de tijd konden goed worden voorspeld.

Paper

Finite element numerical simulation of a cable-stayed bridge construction through the progressive cantilever method (SC23/2, p. 632)
Door: Igor Souza Hoffman, Bruna Manica Lazzari, Américo Campos, Paula Manica Lazzari, Alexandre Rodrigues Pacheco

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren