Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Gelezen in Structural Concrete 24/5

- 6 december 2023

Structural Concrete Vol. 24/5 (oktober 2023) bevat een variatie aan papers. Van een selectie van de voor Cement-lezers meest interessante staat in dit artikel een Nederlandstalige samenvatting.

Rubriek Structural Concrete

Één van de meest toonaangevende internationale vakbladen over betonconstructies is Structural Concrete (SC). SC is het officiële, peer reviewed journal van fib (The international federation for Structural Concrete). Cement plaatst een korte Nederlandstalige samenvatting van een selectie van voor Cement-lezers interessante papers uit ieder nummer van SC (verschijnt 6x per jaar).

De volledige papers zijn beschikbaar op onlinelibrary.wiley.com (gratis voor leden van fib).

Onderzoek naar aanhechting van ingelijmde staven onder directe trek

Als een bestaande betonconstructie moet worden versterkt of uitgebreid, worden vaak momentvaste verbindingen toegepast. Zo’n verbinding kan worden gerealiseerd door ingelijmde wapeningsstaven te laten overlappen met wapening in de bestaande constructie. Tegenwoordig kan met ingelijmde staven in combinatie met hogesterktemortels een grotere aanhechtcapaciteit worden bereikt dan met ingestorte staven. Hoewel dit kan leiden tot kleinere inboordieptes, leiden onzekerheden en beperkingen vanuit de regelgeving niet direct tot kostenefficiënte oplossingen.

In Duitsland is experimenteel onderzoek gedaan naar dit soort verbindingen. Verschillende proefstukken zijn onderzocht, waarbij eerst de aanhechtsterkte van de hogesterktemortel is bepaald. Variabelen bij het beproeven van de uittrek- en splijtweerstand zijn overlappingslengte, betonsterkte en opsluiting door dwarswapening. De resultaten blijken goed overeen te komen met ontwerpformules in regelgeving en empirische data uit eerdere literatuur.

Bij door dwarswapening opgesloten staven, dus zonder overlappingslas, blijkt de aanhechtcapaciteit van ingelijmde staven 3x zo groot als bij ingestorte staven. Zijn de staven niet opgesloten dan kan bij beperkte dieptes van 120 en 140 mm de sterkte niet volledig worden ontwikkeld.

Ingelijmde ankers met overlappingslassen hebben een gelimiteerde aanhechtsterkte. Ze bezwijken bij dezelfde kracht als ingestorte staven, hoewel het scheurpatroon afwijkt. Bij hoogwaardiger beton en meer dwarswapening neemt de sterkte toe met 30%.

Paper

Investigation on bond in post-installed anchored bars and lap splices subjected to direct tension (SC 24/5, p. 5769 – 5786, open acces)
Door: José I. Croppi, Giovacchino Genesio, Roberto Piccinin, Daniele Casucci, Mark Alexander Ahrens, Peter Mark

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.
Duurzaam door slank ontwerpen in beton: Waar liggen de kansen?
Ontdek het 11 maart tijdens het symposium over ontwerpoptimalisatie. Deelname is gratis!

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren