Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Gebouwd voor de eeuwigheid

Bezoekerscentrum Amerikaanse begraafplaats, Margraten Kirsten Hannema - 15 april 2024

Een gesloten gevelscherm van esthetisch gelaagd beton omhult de glazen gevels van het bezoekerscentrum dat KAAN Architecten ontwierp voor de Amerikaanse begraafplaats in Margraten. Het gevelscherm, opgehangen aan de betonnen dakconstructie, biedt een spectaculair beeld: alsof een blok steen boven het maaiveld zweeft. Het bouwproces was ook bijzonder. Het scherm - 30 x 30 m2, bijna 4 m hoog, 300 mm dik - is in een 50 uur durende sessie in lagen gestort. Doordat de betonmix per laag net anders was, ontstond een subtiel gelaagd effect.

Gegoten in beton

Het bezoekerscentrum op de Amerikaanse begraafplaats bij Margraten is gemaakt met een speciaal voor dit project ontwikkeld esthetisch beton. De in 1944 aangelegde begraafplaats wordt beheerd door de American Battle Monuments Commission (ABMC). De wens was dat het nieuwe bezoekerscentrum integraal deel zou gaan uitmaken van het oorspronkelijke ontwerp, bestaand uit de erevelden en de Court of Honor met Chapel Tower en Walls of the Missing. KAAN Architecten keek ter inspiratie onder meer naar memorials in Washington: bouwwerken die ontworpen zijn voor de eeuwigheid, in natuursteen gebeiteld of in beton gegoten. Omdat de nieuwbouw het bestaande natuurstenen monument niet mocht overtreffen, is gekozen om het bezoekerscentrum in bijpassend beton uit te voeren.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

Jacques Linssen - Aeneas Media 14 mei 2024 13:26

Dag Jan, Daar heb je natuurlijk gelijk in! Is aangepast. Groeten, Jacques Linssen

Jan van der Windt 19 april 2024 16:54

Mooi, bijzondere constructie, bij project gegevens zou de naam van de constructeur ook wel vermeld mogen worden.

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren