Kennisplatform over betonconstructies

Forum Groningen feestelijk geopend

do 5 dec 2019

Met een knal- en lichtshow is Forum Groningen vrijdagavond 29 november geopend voor publiek. Het nieuwe culturele hart van Groningen liep tijdens de bouw tegen een aantal moeilijkheden aan. Zo werd de bouw in 2015 gepauzeerd vanwege aardbevingen en is de constructie vervolgens verbeterd.

Het Groninger Forum wordt het nieuwe bruisende culturele centrum in het hart van Groningen. Het is een multifunctioneel gebouw, een ontmoetingsplek om te debatteren, te verkennen en te leren. Het nieuwe icoon van Groningen zal verrijzen aan de oostwand van de Grote Markt in het hart van de stad. Het expressieve gebouw is aardbevingsbestendig en valt op door zijn vorm, volume en hoogte. Het Groninger Forum huisvest drie evenement- en expositieruimtes, vijf bioscoopzalen, een grand café, een café restaurant, een museum, de bibliotheek en de VVV.

Aardbevingen

In 2015 zijn meer frequent voorkomende aardbevingen aanleiding voor het pauzeren van de bouw op het moment dat de ondergrondse parkeergarage al gereed was. BAM Advies & Engineering werkt samen met ingenieursbureau ABT en experts uit Nieuw-Zeeland om aanpassingen en scenario’s door te rekenen. Het karakteristieke ontwerp kan behouden blijven. Meer en sterker beton, meer staaldraad en dikkere stalen balken beschermen het Groninger Forum tijdens een zware beving zodat mensen het gebouw veilig kunnen ontvluchten.
De bouwpauze resulteert niet alleen in een verbeterde constructie van het gebouw. Gemeente Groningen als opdrachtgever en BAM als opdrachtnemer optimaliseren in die periode ook hun samenwerking. Ook stelt BAM richtlijnen op over de veiligheid tijdens de bouw met berekeningen van in te zetten materiaal en materieel op de bouwplaats.

BIM

De extra wapening in het beton die het gebouw aardbevingsveiliger maakte, betekende ook complexere aansluitingen. BAM heeft die bouwdelen driedimensionaal in BIM uitgewerkt, inclusief de montagestappen. Want de volgorde waarin de vlechter wapening aanbrengt, bleek bepalend voor de maakbaarheid.
De ruimte op de bouwplaats in de historische binnenstad is zeer beperkt. Logistiek en veiligheid vragen dan ook bijzondere aandacht en zorg. Speciale voorkeursroutes voor leveranciers en het gebruik van een satellietbouwplaats voor de opslag van bouwmaterialen beperken overlast en voorkomen verhindering van het bouwproces.

Beperkte ruimte

Rekening houden met de beperkte ruimte in de historische binnenstad is niet voldoende. Werken in het aardbevingsgebied vraagt om complexe veiligheidsmaatregelen die werknemers, omwonenden en passanten beschermen. Tijdens en buiten werktijd. Tot het project Groninger Forum ontbraken daarvoor richtlijnen in Nederland.
Voor de realisatie van de ondergrondse parkeergarage is zo’n 270 meter aan diepwandpanelen met een diepte tot 27 meter gemaakt. Op maaiveldhoogte brachten machines de benodigde 346 trekankers en 193 boorpalen in de grond aan. De vloer van de bouwkuip is uitgevoerd in onderwaterbeton.
Nadat de verdiepingsvloeren voor de parkeergarage gereed waren kon de bovenbouw worden gerealiseerd. De technische complexiteit, veroorzaakt door de bijzondere draaiing in de massa in combinatie met veel verspring.

Bron: BAM Bouw en Techniek

Meer lezen

Over het Groninger Forum zijn op Cementonline diverse publicatie verschenen. Deze zijn te raadplegen via https://www.cementonline.nl/Groninger_Forum

Reacties

Copyright 2020 Aeneas Media

Inschrijving geopend!

Je kunt je nu aanmelden voor de online Softwaredag op 28 oktober

Aanmelden

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren