Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Forum Groningen benoemd tot BNA Beste Gebouw van het Jaar

27 oktober 2020

De winnaar van de 15e editie van BNA Beste Gebouw van het Jaar is Forum Groningen, ontworpen door NL Architects in opdracht van Gemeente Groningen. De architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) voor 'het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving' werd 22 oktober uitgereikt via een feestelijke livestream.

De jury over Forum Groningen: "Knap hoe de architecten deze kolos op de krappe locatie achter de Grote markt hebben laten landen, waarbij de beschikbare ruimte maximaal is benut. Nog veel indrukwekkender is het gebouw zelf, dat sterk contrasteert met de omgeving, maar ook past in deze stad met zijn moderne architectuur. Maar bovenal waren we onder de indruk van de bruisende binnenwereld, waar studenten boven hun boeken hangen, kinderen spelen en gezinnen een dagje uit beleven. Een gebouw met een enorme aantrekkingskracht en verblijfskwaliteit, dat in alle opzichten een verrijking is voor de stad, als icoon, cultuurwarenhuis, panoramabalkon en als stadshuiskamer.”

Forum Groningen moest het opnemen tegen negen andere genomineerden, verdeeld over vier categorieën: Fenix 1 in Rotterdam, Tiny Holiday Home in Vinkeveen, Huis met Staart in Soesterberg, Uitbreiding Rietveldacademie en Sandberginstituut in Amsterdam, de Werkspoorfabriek in Utrecht, Vogelobservatorium Tij in Stellendam, Park Paviljoen Het Nationale Park De Hoge Veluwe in Otterlo, Naturalis Biodiversity Center in Leiden en DOMUSDELA in Eindhoven. Dat laatste project kreeg de Publieksprijs, die vorig jaar naar de LocHal in Tilburg ging.

Bron: BNA

Forum Groningen in aanbouw (bron: BAM)

Het dakterras (bron: Wikimedia)

De bibliotheek met studieruimtes (bron: Wikimedia)

Het trappenhuis (bron: Wikimedia)

Meer lezen

In Cement zijn diverse artikelen over Forum Groningen verschenen:

Over het ontwerp en de productie van de prefab-betonnen gevel van Naturalis Biodiversity Center in Leiden verscheen eerder het artikel ‘Complexe gevel vraagt bijzondere modellering’. De nieuwe expositieruimte van Naturalis wordt beschreven in het artikel ‘Gebouw in vier enorme plakken’.

Over de herontwikkeling van Fenix 1 is eerder in de Cement-rubriek Beton in beeld het artikel ‘Fenix I, beton herrijst’ verschenen. Over de bijzondere ondersteuningsconstructies in het project verscheen in Betoniek Vakblad het artikel ‘Uitdagingen op verschillende niveaus’.

Reacties

Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren