Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Forensic engineering voor de lezer van Cement

- 19 februari 2024

We doen er in Nederland veel aan om constructief veilige bouwwerken te maken. Toch gaat het wel eens mis: er treedt een schade op of erger nog, er stort iets in. Voorbeelden zijn er legio. In al die gevallen is het belangrijk te achterhalen wat de oorzaak is. Forensic engineering kan daarbij een bruikbare aanpak zijn.

Forensisch onderzoek kennen we vooral van de politie. Feitelijk is het een gerechtelijk onderzoek, als voorbereiding op een rechtszaak. Daarbij draait alles om sporen. Die kunnen namelijk meer vertellen over de toedracht bij bijvoorbeeld een misdrijf, brand of verkeersongeluk.

De term forensic engineering is wellicht minder bekend. Met forensic engineering wordt bedoeld het onderzoek naar het falen van een constructie. Ook daarbij spelen sporen een belangrijke rol; die kunnen essentiële informatie geven over wat er is misgegaan.

Overigens zou voor dit type onderzoek de term forensic structural engineering eigenlijk beter op zijn plaats zijn. Forensic engineering wordt namelijk bij meerdere werkgebieden van ingenieurs toegepast. Maar in de praktijk wordt in de constructiewereld vaak eenvoudigweg forensic engineering gebruikt, dus zonder structural (constructief).

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren