Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

fib Model Code 2020 officieel gepubliceerd

26 maart 2024

De nieuwe fib Model Code 2020 is officieel gepubliceerd. Het is een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van nieuwe regelgeving voor beton.

Ongeveer eens in de 10 jaar brengt fib (International Federation for Structural Concrete) een nieuwe Model Code uit. In dit document zijn rekenregels opgenomen voor het ontwerpen en berekenen van betonconstructies die is gebaseerd op de nieuwste inzichten. Hij kan een basis vormen voor nieuwe regelgeving, zoals de Eurocode 2.

fib Model Code 2020 (MC2020) heeft niet alleen betrekking op nieuwbouw, maar bevat ook richtlijnen voor de beoordeling bestaande betonconstructies. Het verduurzaamen (sustainability) van betonconstructies staat in MC2020 centraal en er wordt onderscheid gemaakt tussen performance-based en outcomes-based benaderingen. Diverse nieuwe inzichten zijn verwerkt, onder meer op het gebied van toepassen van innovatieve oplossingen, ontwerpen op levensduur, levensduurverlenging, seismisch ontwerp, modeleren gevolgen aantasting, gebruik van testen en monitoring, levenscyclusbeheer (LCM), en versterking van bestaande constructies.

Aan de nieuwe code is een lange periode gewerkt door een omvangrijk internationaal team onder leiding van Stuart Matthews, voorzitter van de verantwoordelijke Task Group, TG10.1. Er was ook veel inbreng vanuit Nederland, onder meer van Agnieszka Bigaj-van Vliet, plaatsvervangend voorzitter van TG10.1, en Gerrie Dieteren, technisch secretaris. Beide zijn in hun dagelijks leven werkzaam bij TNO.

Bestellen

fib Model Code 2020 is online beschikbaar voor fib leden (via een viewer). De papieren versie is te bestellen op fib-international.org.

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren