Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Fenix I wint International Architecture Award 2021

19 augustus 2021

Tijdens de 18e editie van The International Architecture Award, het oudste en meest prestigieuze internationale awardprogramma op het gebied van vernieuwende architectuur, is Fenix I als winnaar gekozen. Het project op Katendrecht in Rotterdam is een ontwerp van Mei architects and planners.

De jury, bestaande uit gevestigde architecten, ontwerpers en critici, selecteerde Fenix I uit maar liefst 430 inzendingen. Alle winnaars zijn hier te bekijken. De winnende projecten worden tevens tentoongesteld tijdens de speciale expositie 'The City and the World' bij The Contemporary Space Athens, van 10 september tot 11 oktober 2021.
De prijs werd uitgereikt door het Chicago Athenaeum: Museum of Architecture and Design en het European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies. In 2019 won Fenix I ook al tweemaal de Rotterdam Architectuurprijs; zowel de vakjury als het publiek verkoos Fenix I toen als beste gebouw van Rotterdam. 

Herbestemming monumentale loods
Fenix I maakt deel uit van de Fenixloodsen op Katendrecht in Rotterdam. De voormalige loods is herontwikkeld tot een gemixt programma van 45.000 m2 van wonen, werken, parkeren en recreëren. Door de bestaande monumentale loods uit 1922 heen is een immense stalen tafelconstructie geplaatst van circa één miljoen kilo staal. Daar bovenop is een nieuw betonnen gebouw van negen verdiepingen gebouwd met 212 nieuwe loftappartementen. De transformatie van de oude Fenixloods is een samenwerking tussen opdrachtgever Heijmans Bouw en Vastgoed, Mei architects and planners en ABT (verantwoordelijk voor onder meer haalbaarheidsstudies, geotechnisch advies en advies rondom de hoofddraagconstructie).

Bron: Mei architects and planners

Meer lezen

Over de herontwikkeling van Fenix I is eerder in Cement in de rubriek Beton in beeld het artikel ‘Fenix I, beton herrijst’ verschenen. Over de bijzondere ondersteuningsconstructies in het project verscheen in Betoniek Vakblad het artikel ‘Uitdagingen op verschillende niveaus’.

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren