Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Eerste renovatie met SUREbridge in Hardenberg

27 september 2021

Hardenberg heeft een primeur: FiberCore Europe, Strukton, Nepocon en Van Heteren voerden hier in opdracht van de gemeente de eerste renovatie met de SUREbridge-methode uit. De brug over de Radewijkerbeek aan de Toeslagweg was aan vervanging toe. Door het concept van SUREbridge kon de bestaande constructie echter behouden blijven en is deze nu bestand tegen het toegenomen en zwaarder geworden (landbouw)verkeer. De innovatieve methode levert een kostenbesparing op van 50% ten opzichte van een normale renovatie.

De SUREbridge-methode biedt een oplossing voor snelle, duurzame en kostenefficiënte renovatie van betonnen bruggen. De bestaande constructie wordt versterkt en indien gewenst verbreed door er een prefab composiet paneel schuifvast op te monteren. Aan de onderzijde van de constructie wordt voorgespannen koolstofwapening geplaatst. Samen met het bovendek zorgt dit voor meer sterkte en stijfheid. Hierdoor kan de brug weer tot 50 jaar mee, met minimaal onderhoud. In een bouwtijd van zes weken wordt de brug door toepassing van de SUREbridge-methode met een factor 2 tot 2,5 versterkt. Omdat de constructie niet hoeft te worden gesloopt, levert dit besparing op in tijd, hinder én transport; een groot milieuvoordeel. Ook op kosten wordt ruim bespaard. In vergelijking met sloop en nieuwbouw tot wel 50%, zo claimen de bouwteampartners.

SUREbridge is – binnen project Infravation – ontwikkeld in een Europees verband en wordt nu in de Nederlandse markt toegepast door ontwikkelaar FiberCore Europe in een samenwerking met Strukton Civiel. Met SUREbridge bieden de partijen een oplossing voor de enorme onderhoudsopgave aan betonnen bruggen, gebouwd in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw die niet meer voldoen aan hedendaags eisen voor zwaar verkeer, waar Rijkswaterstaat, provincies en gemeentes voor staan.

Bron: Strukton Civiel

Oude situatie

Plaatsen composiet dek

Plaatsen composiet dek

Gerenoveerde brug

SUREbridge-methode

Doorsnede SUREbridge

Reacties

Renda ©2023. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren