Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Duurzamer herstel monumentale bruggen

Met scrum op zoek naar de beste oplossing Matthijs Griffioen - 12 mei 2021

Duurzaamheid en constructeurs zijn een lastige combinatie. Niet omdat constructeurs niet duurzaam willen zijn, maar wel omdat vragen over duurzaamheid niet concreet zijn, te laat worden gesteld en lastig zijn te beantwoorden. Om meer inzicht te krijgen of er concrete winst te boeken is op een bepaald duurzaamheidsvraagstuk heeft Ingenieursbureau Amsterdam een aantal zogenoemde duurzaamheidsscrums uitgevoerd. Onder meer voor paalfunderingen en dekken van te vervangen binnenstedelijke monumentale bruggen.

In het beschreven scrumteam zaten ook:
- Marloes van Loenhout (constructeur)
- Jan Willem Dusseldorp (constructeur)
- Bart Jan Weel (werkvoorbereider)
- Wilger Theune (directievoerder)
- Roos Riemersma (technisch trainee)

De ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit zijn groot, zeker in Amsterdam. Maar wat betekent dat voor de constructeur? Er is helaas nog geen Eurocode waarin formules staan die direct helpen bij het duurzamer of meer circulair ontwerpen. Gelukkig worden in een vroeg stadium van projecten wel steeds vaker duurzaamheidssessies gehouden, waardoor aan het begin van het project kan worden bekeken waar winst is te halen op duurzaamheidsgebied.

Ambitieweb

Handig hulpmiddel daarbij is het Ambitieweb, een initiatief van Green Deal Duurzaam GWW. In dit ambitieweb worden drie niveaus onderscheiden (fig. 1). Ambitieniveau 1 staat voor het behalen van de minimale doelstellingen, niveau 2 voor concrete verbeteringen. Niveau 3 betekent dat het project gaat voor het hoogst haalbare op dat thema. De verleiding is heel groot om materialen op 3 te zetten, oftewel om al het mogelijke te doen om project op materiaalgebied duurzaam te maken.

Maar wat betekent dat concreet voor de constructeur, de werkvoorbereider, het project? De makkelijke dingen zijn snel ingevuld: LED-verlichting, groener beton. Maar voldoet dat aan niveau 3, het hoogst haalbare? Nee, er moet meer gebeuren. Daarbij kom je wel al snel in de knel met de GORKIT-aspecten van het project (Geld, Organisatie, Tijd, Informatie en Kwaliteit). Sterker nog: je komt in de knel met duurzaamheid zelf. Duurzaamheid is namelijk een containerbegrip. Het ene positieve aspect kan makkelijk een negatief effect hebben op een ander aspect van duurzaamheid.

Er zijn diverse Rijkswaterstaatsessies of G4-sessies (vier grote gemeentes van Nederland) gehouden, op zoek naar kansen op dit gebied. Vaak voor mij zonder bevredigend resultaat. Werd er een zaadje geplant voor een betere wereld, of hadden we met een groep ‘duurzaamheidsexperts’ weer net niet de spijker op zijn kop weten te slaan? Het onbevredigende gevoel werd sterker en sterker, waarna het idee werd geboren voor een duurzaamheidsscrumteam.

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2021. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren