Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Nieuws

Duurzaam woongebouw Jonas’ opgeleverd

9 mei 2023

Woongebouw Jonas' in Amsterdam is opgeleverd. Het markante gebouw heeft een uitdagend en stoer ontwerp in de vorm van een sculpturale walvis, met in de kern de 'canyon' als warm hart. Jonas' is met een bijzonder hoge score van 95,5% het tweede woongebouw, en het eerste betonnen woongebouw, in Nederland dat het hoogst mogelijke duurzaamheidslabel Outstanding krijgt conform de BREAAM 2014-systematiek.

Meer lezen

In het artikel ‘Jonas, walvis met hoogste duurzaamheidsscore’ lees je meer over de uitdagingen van het constructief ontwerp van woongebouw Jonas.

Sociale cohesie

Jonas’ is gelegen aan de haven van IJburg in Amsterdam. De naam Jonas’ refereert aan het verhaal van Jonas en de Walvis. Dat staat voor avontuur, maar ook voor beschutting en geborgenheid in een ‘groot lichaam’. Met vernieuwend woonconcept, dat focust op verbinding, biedt het woongebouw ruimte aan 273 huur- en koopwoningen en een breed scala aan publieke en gemeenschappelijke voorzieningen, waaronder een ontspanningsruimte, werkruimte, logeerkamers, een gezamenlijke huiskamer met koffiebar, de canyon met bergpad, de bospatio, het dakstrand met rooftop-bar, deelauto’s en een filmzaal. Hier kunnen bewoners en buurtgenoten elkaar ontmoeten en samen activiteiten organiseren.

Hoge mate van duurzaamheid

Jonas’ krijgt het hoogst haalbare certificaat op het gebied van duurzaamheid en innovatie: het ‘BREEAM-Outstanding ontwerp- en oplevercertificaat’. Naast het oplevercertificaat is ook het ‘BREEAM-Outstanding In Use certificaat’ aangevraagd voor de huurwoningen. Dit zie je terug in het materiaalgebruik, maar bijvoorbeeld ook in de keuzes voor het dagelijks onderhoud van het gebouw.
Naast toekomstbestendige energievoorziening, is ook ingezet op het reduceren van het materiaalgebruik en hergebruik bij het toepassen van grondstoffen. De milieu-impact van materialen was een belangrijk selectiemiddel en gedurende het proces is de inzet van diverse grondstoffen meerdere malen heroverwogen.
Ook tijdens de uitvoering was er veel aandacht voor duurzaamheid. Het bouwafval is in zeven recyclebare stromen gescheiden. Met duurzame materiaalkeuzes is de milieu-impact verder verlaagd. Zo is al het hout voor Jonas’ FSC-gecertificeerd en is het CSC-GOLD-gecertificeerde betonmortel lokaal ingekocht.


Bron: Amvest

Jonas' aan de haven van IJburg (foto: Sebastian van Damme i.o.v. Orange Architects)

De 'canyon', het hart van het gebouw (foto: Sebastian van Damme i.o.v. Orange Architects)

De gezamenlijke huiskamer met koffiebar (foto: Sebastian van Damme i.o.v. Orange Architects)

De daktuin met waterstroom over het glazen dak boven de canyon (foto: Sebastian van Damme i.o.v. Orange Architects)

Reacties

Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren