Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Artikelen

Duurzaam uitgevoerd?

Constructeur van het Jaar (4) Joris Hesselink - 2 augustus 2022

In november 2021 werden Mathew Vola (Arup) en Joris Hesselink (BAM) door een onafhankelijke jury uitgeroepen tot respectievelijk Constructeur van het Jaar en Talent van het Jaar. Deze jaarlijkse verkiezing wordt georganiseerd door VNconstructeurs. In een serie columns, die Cement in samenwerking met VNconstructeurs publiceert, geven beiden hun visie op een aantal belangrijke ontwikkelingen in het constructeursvak. In deze vierde aflevering is het de beurt aan Joris Hesselink.

Curriculum vitae

ir. Joris Hesselink PMSE
36 jaar

Werk
2011 – 2016  BAM Advies & Engineering – Constructeur / projectleider
2016 – 2022  BAM Advies & Engineering – Adviseur bouwmethodieken en constructie
2022 – heden  BAM Advies & Engineering – Adviseur & Vakgroepleider Bouwmethodieken

Opleiding
2003 – 2007  Bachelor HBO Bouwkunde, Constructief Ontwerpen
2007 – 2011  Master TU Eindhoven, Uitvoeringstechniek
2011 – 2015  MSEng Beton- en staalconstructeur

Steeds vaker komt het bouwbedrijf al in een vroeg stadium in het ontwerpproces aan tafel om specialistische uitvoeringskennis in te brengen. Voor wat betreft de keuze voor de bouwmethode van de ruwbouw geldt: zoveel bouwbedrijven, zoveel wensen en methoden. Laat vijf verschillende bouwbedrijven een plan maken en je krijgt vijf verschillende plannen. Allemaal onder het motto van de ideale uitvoerbaarheid van het project. Zelfs binnen een bouwbedrijf verschilt de visie over het constructieprincipe en de gewenste bouwmethodiek. Er is dan ook niet eenduidig één ‘beste’ bouwmethodiek. Die is namelijk sterk afhankelijk van onder andere de beschikbaarheid van bouwplaatspersoneel, de voorkeuren van het bouwbedrijf en het projectteam, de aanwezige kennis en ervaring, de aanwezigheid van het beschikbare materieel en uiteraard de marktomstandigheden. Ook duurzaamheid hoort in dat rijtje thuis, maar het is pijnlijk duidelijk dat dit nog geen prominent criterium is.

Waar vóór de Tweede Wereldoorlog een in het werk gestorte betonconstructie de standaard was, nam prefab beton na deze periode een grote vlucht. Dit is te verklaren door de enorme en dringende behoefte aan goedkope woningen in het naoorlogse Europa en het tekort aan bouwmaterialen en geschoolde arbeidskrachten. We zijn nu opnieuw beland in een periode van woning-, personeels- en materiaaltekort. Zal dit ook nu, in combinatie met de huidige excessieve prijsstijgingen, voor een revolutie kunnen zorgen in materiaaltoepassingen en bouwmethodieken?
Staal is het in Nederland nooit gelukt om beton van de troon te stoten en we zien nu een sterke opkomst van hout als bouwmateriaal. Het is echter nog maar zeer de vraag of het hout lukt om een grote speler te worden. De toekomst zal het uitwijzen.

Het is pijnlijk duidelijk dat duurzaamheid nog geen prominent criterium is

Volledige bericht lezen?

Het volledige item is gratis beschikbaar voor onze leden.
Nog geen lid? meld u aan bij ons netwerk.

Reacties

x Met het invullen van dit formulier geef je Cement en relaties toestemming om je informatie toe te sturen over zijn producten, dienstverlening en gerelateerde zaken. Akkoord
Renda ©2024. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren