Log in
inloggen bij Cement
Hulp bij wachtwoord
Geen account?
shop word lid
Home / Alle kennis / Blogs

Duur liefdewerk

Katholieken gebruiken de naam liefdewerk. Ook in de linkse kerk, de minderheid waartoe ik zelf behoor, wordt het gewaardeerd als mensen zich belangeloos inzetten voor het algemene nut. Ik doe daar graag aan mee. De waardering van de mensen waar je het voor doet is vaak ver te zoeken, maar toch geeft het een goed gevoel.

Nu zult u bij liefdewerk waarschijnlijk niet denken aan een grote, professionele bedrijfstak zoals de bouw, met vele miljarden omzet. Maar waar zouden we zijn in de bouw zonder NEN-normen en CUR-aanbevelingen? Aan iedere norm of Aanbeveling heeft een grote groep experts onbezoldigd meegewerkt. De instituten hebben zelf immers geen experts in dienst dus zonder die vrijwilligers zouden er geen normen zijn. Ook VNconstructeurs en Platform Constructieve Veiligheid draaien bijna volledig op vrijwilligers. Ook voor vakbladen, studiemiddagen en congressen zijn vrijwilliger onmisbaar.

Dat in de bouw hele belangrijke zaken op basis van vrijwilligers wordt gedaan heb ik altijd vreemd gevonden. Aan de andere kant: de Nederlandse bouwnormen kunnen zich meten met de beste van de wereld en ook andere initiatieven die draaien op vrijwilliger lopen best goed. Mijn zorg zit in de kosten waarmee je, ondanks de inzet van vrijwilligers, nog altijd te maken hebt. Verschillende instituten in de bouw kunnen, waarschijnlijk dankzij crisis, niemand meer vinden die een financiële bijdrage wil leveren, ook al gaat het om kleine bedragen.

Het probleem is dat er heel veel partijen zijn die er wel belang bij hebben maar die niets bijdragen. De bedrijven die wel wat willen bijdragen, moeten daardoor een onevenredig groot deel van de kosten dragen en zien er daarom vaak vanaf. De trend is nu dat dan aan de vrijwilligers of hun werkgever wordt gevraagd die kosten te fourneren.

Zo wordt het duur liefdewerk. Voor mij persoonlijk is dan de lol ervan af. Ik concentreer me op de plaatsen waar ik gratis mag helpen. Een oplossing voor initiatieven die nu stagneren, heb ik niet. Maar als u nog niets bijdraagt, denk er met de kerst eens rustig over na. U zou u één van de vele initiatieven financieel kunnen steunen. Kerk of geen kerk, u voelt zich vast beter als u ook wat bijdraagt aan het algemene nut.

Erik Middelkoop

Manager Structural Design, Royal HaskoningDHV

Reacties

Renda ©2022. All rights reserved.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie AccepterenWeigeren